РЕКЛАМА

Денят започва | Рецепти за след празничните трапези | Части от предаването - 16

Денят започва - 8 януари 2014 00:00:52

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Денят започва - 8 януари 2014

Денят започва - 8 януари 2014
Проф. Христо Мермерски съветва как да се храним здравословно 00:07:25

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Проф. Христо Мермерски съветва как да се храним здравословно

Проф. Христо Мермерски съветва как да се храним здравословно
Царят продава имота си в Баня? 00:02:43

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Царят продава имота си в Баня?

Царят продава имота си в Баня?
"С вяра в доброто" млади хора помагат на бедни и слаби 00:03:41

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

"С вяра в доброто" млади хора помагат на бедни и слаби

"С вяра в доброто" млади хора помагат на бедни и слаби
"Атака" след скандала във Варна - коментар на Павел Чернев 00:12:14

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

"Атака" след скандала във Варна - коментар на Павел Чернев

"Атака" след скандала във Варна - коментар на Павел Чернев
Онлайн фитнес - тренировки навсякъде и по всяко време 00:01:18

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Онлайн фитнес - тренировки навсякъде и по всяко време

Онлайн фитнес - тренировки навсякъде и по всяко време
Законът и ние: Законовото уреждане на фактическото съжителство 00:04:28

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Законът и ние: Законовото уреждане на фактическото съжителство

Законът и ние: Законовото уреждане на фактическото съжителство
4-месечно бебе е в кома от две месеца. Има ли лекарска грешка? 00:10:54

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

4-месечно бебе е в кома от две месеца. Има ли лекарска грешка?

4-месечно бебе е в кома от две месеца. Има ли лекарска грешка?
София през 2014 г. -  разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова 00:10:26

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

София през 2014 г. - разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова

София през 2014 г. - разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова
Най-доброто от Румен Бахов 00:03:07

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Най-доброто от Румен Бахов

Най-доброто от Румен Бахов
Летище София работи нормално 00:11:30

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Летище София работи нормално

Летище София работи нормално
Минусовите температури вдъхновяват интересни експерименти 00:01:29

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Минусовите температури вдъхновяват интересни експерименти

Минусовите температури вдъхновяват интересни експерименти
Брак по любов 00:04:32

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Брак по любов

Брак по любов
Рецепти за след празничните трапези 00:02:44

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Рецепти за след празничните трапези

Рецепти за след празничните трапези
Закуска със Стефан Мавродиев 00:03:44

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Закуска със Стефан Мавродиев

Закуска със Стефан Мавродиев
Живот в корабостроителницата 00:02:37

БНТ 1 | 08.01.2014 | Денят започва

Живот в корабостроителницата

Живот в корабостроителницата

В "Денят започва" нашият кореспондент във Враца ни разказа как да се справим с постите по никое време - след празничните трапези.

Коледните и новогодишните празници отминаха и оставиха у нас само хубавите и вкусни спомени за богати трапези с деликатеси и домашни гозби. Макар че големият пост свърши, за много българи той май отново ще започне по неволя, защото в джобовете ни дрънкат най-вече жълти стотинки. Как да се справим с постенето по никое време – рецепта ни дава шегаджия от Враца, който смята, че с повече майсторлък постните ястия могат да бъдат и много вкусни.

Веднага след Нова година българинът все по-често посяга към зимнината в мазето, разбира се ако преди това предвидливо си я е приготвил. За учителя от Враца Цветан Дочев в зимника се крие неизчерпаемо богатство от витамини и вкусове. Само трябва да знаеш кой продукт с кои подправки се съчетава най-добре.

"Това е един от моите специалитети. Баш врачанска рецепта. Викат му Бисмарк, ама не знам защо. Има зелев сок, като трябва да има и препечена чушка, лук пресен или воден, чесънце, парченце зеле, балканска чубрица, бабина душица и риганче", сподели Цветан Дочев.

Оказва се, че човек може да похапне вкусно и без месо, защото природата предлага много заместители, сред които най-вече са ядките. Затова Цецо Дочев винаги си държи на тайно място запас от орехи.

"Има една народна приказка, че когато няма какво да се яде, тогава се преяжда. В това време задължително чесън. Негово Величество Врачанина не може без киселото зейе и бобо. То пък и прочиства, много добър лек е и антиоксидант. Много полезен е и водния лук, млатнат с пестничка. Задължително е и шарена сол, и лютичко, чушлетата са тука", добави Цветан.

Всепризнат господар на масата през зимните месеци е киселото зеле и затова всеки трябва да си приготви за зимнина поне по едно бидонче, смята Цветан Дочев. Той се хвали с оригиналната си рецепта за кисело зеле, подправено с десет билки и варени яйца.

"Трябва да обичаме зелето, то е изключително полезно, чисти организма като метла. И можеш да го направиш всякак – може и само зеле, може и боб и зеле, което е класика", обясни Цветан.

И така, в очакване на януарската заплата с малко повече въображение и добре заредено мазе, трапезата ни макар и постна, няма да остане празна.

Цялото предаване можете да видите ТУК.

 

Рецепти за след празничните трапези
"Денят започва" | "Денят започва - 8 януари 2014" - 08.01.2014

РЕКЛАМА