Радан Кънев: Свръхвисоките нива на субсидиите са очевидно несъстоятелни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Свръхвисоките нива на субсидиите са очевидно несъстоятелни. Законът казва, че максимумът, който може да се изхарчи за една кампания, е примерно 2 млн. лева на партия. Очевидно е тогава, че субсидии в порядъка на десетки милиони не са необходими. Те не покриват тези присъщи нужди на политическата дейност", коментира Кънев.

Тук решението обаче не е да се намали субсидията на 1 лев, а да се сложи таван или да се въведе регресивна скала според броя получени гласове, добави той.

България е държавата, в която най-много пари в Европа се харчат за частни медии, за директна медийна реклама. Това категорично е най-голямото перо на всяка кампания. Рязкото намаляване на субсидиите е разумно и защитимо дори до нива от 1 лев, смята Кънев.

Според него субсидията може и да бъде 1 лев, но трябва да се въведат правила такива, каквито са в Англия, Румъния, Германия, Чехия. Тези пари, които влизат в партиите, са един вид държавна субсидия за частния медиен сектор.

Посочи, че паралелите със САЩ и въвеждане на нулева субсидия са несъстоятелни и че навсякъде в Европа има държавно субсидиране на политическите партии.

Целия разговор гледайте във видеото.