Р. Желязков: Протестът не е форма на натиск, а ясно заявяване на нашата позиция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Протестът не е форма на натиск, а ясно заявяване на нашата позиция. Подкрепени сме от Полша, Унгария, Литва, Румъния. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков.

Механизмите, които са използвани, са тези, които процедурите в рамките на правилата за функциониране на ЕС позволяват. Днес имаме и друга форма – демонстрация, която е друга основна свобода в рамките на демократично организираните общества.

„Когато се нарушават принципите на конкурентоспособност, общ пазар, достъп до пазара, свободно движение на хора, няма как една държава като България, която вярва в свободите, принципите на ЕС, да не заяви своя глас в защита на тези основни права, така че да бъде чута от държави членки, които в защита на своя протекционистки интерес погазват тези права“, заяви министърът.

Ако сценариите се развият не както предполагаме, тактически ще опитаме да оставим този въпрос за следващия парламент, добави той. Желязков каза, че България по време на своето европредседателство не е поставила това досие сред приоритетите си, защото то е било против нейния интерес. "И сега по време на румънското опитваме да постигнем резултата, който целим", поясни министърът.