РЕКЛАМА


Пропуква ли се управляващата коалиция? Управленски и предизборни казуси. Ситуацията в малката коалиция. Говори лидерът на НФСБ Валери Симеонов.


Отложен ли е новият Закон за горивата, който днес влезе в парламентарната зала за второ четене?

Според Валери Симеонов законът не е отложен, тъй като решението на МС той да бъде отложен, е било отхвърлено от народните представители.

"Беше поставен един 6-месечен срок, до който трябва да бъде приета наредбата. Смисълът на тази промяна в сега действащия закон за административно регулиране на нефтопродуктите и горивата е такъв, че определено изпълнителната власт и лично премиерът са наясно, че законът е пълен с несъвършенства и недостатъци и трябва да бъде променен. И тъй като беше пропуснат срокът, в който тоя въвежда едни задължителни изисквания за дребните търговци и бензиностанции... /всъщност 28 януари беше срокът, от който трябваше да започнат да действат тези изисквания/, сега се прави друг, обходен вариант - маньовър, политически - наредбата, която би трябвало да регламентира детайлите по прилагането на закона, да се даде възможност да бъде отложена с до 6 месеца, така че чрез отлагането на наредбата да не действа законът."

Това означава, че законът не се отлага, но наредбата се отлага. За хората от този бранш законът действа. Но истината, по думите на Симеонов, е че работната група се е опитала да отложи действието му, за да бъде преработен. Той изтъкна, че формулировката "с до 6 месеца" е неправилна, защото това може да означава приемане и след няколко дни, но и би могло и да крие риска, който е подвластен на политическата конюнктура, която след 1-2 месеца може да бъде различна. Тогава не би имало гаранции, че този закон с неговите съвършенства няма започне да бъде прилаган с наредба, която да влезе в сила след 1 месец. Това би довело до справедливо недоволство на всички масово ощетени дребни собственици на малки бензиностанции, масови протести в провинцията срещу затварянето на бензиностанциите в малките градове и селата и "един хаос в угода на горивния монопол".

Симеонов призна за наличието в момента на голяма динамика в изпълнителната власт и на неразбории в малката коалиция.

Валери Симеонов: Има голяма динамика в изпълнителната власт
"Още от деня" - 31.01.2019

РЕКЛАМА