Протести заради стара канализация в община Златарица

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Села от община Златарица подготвят протести заради неодобрени проекти за подмяна на канализацията, съобщава в "Денят започва" Зорница Илиева. Хората се оплакват, че от години от чешмите им тече замърсена вода. Смяната на ВиК мрежата е предложена на правителството от кмета на Златарица, но не е одобрена за финансиране. Заради спрените проекти кметът обмисля да заведе дело срещу Министерски съвет за непрозрачно разпределение на парите от програмата за устойчиво развитие и растеж на общините.

От началото на годината Община Златарица е кандидатствала с осем проекта за финансиране от правителството. Нито един от тях, обаче, не е одобрен. Сред отпадналите е проект за изграждане на ВиК мрежа на селата Горско Ново село и Родина. Там повече от двадесет години хората пият вода с висока концентрация на нитрати.

"Използваме всички законови механизми, които могат да ни дадат възможност да защитим интереса си. Искаме протокола, среща с министъра на финансите, да видим по какъв механизъм и прозрачно ли са разпределени средствата", заяви кметът на Община Златарица Пенчо Чанев.

Ако до месец няма отговор, кметът е категоричен, че ще застане на чело на протеста на хората в Общината и ще заведе дело срещу правителството.