Проф. Христова: Все още няма случаи на Западнонилска треска

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Все още няма случаи на Западнонилска треска в България, но още е рано. При нас случаите са през юли и август - през най-горещите месеци", уточни в Сутрешния блок на БНТ1 проф. Ива Христова - заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ вече е късно да се обработват водоемите.

"Това трябваше да се случи много по-рано - в края на зимата и началото на пролетта трябваше да се извърши ларвицидна обработка на водоемите, за да се избегнат ятата с комари", заяви проф. Христова.

Тя обясни, че заболяването е "общо фибрилно" - "повишаване на температурата умерено, болки по ставите и мускулите, отпадналост".

"Нормално това преминава за 2-3 дни. В единични случаи, обаче, се стига до тежко засягане на централната нервна система, до възпаление на мозъка или на мозъка и обвивките. Това са случаите, част от които биват насочени за диагноза и регистрирани. Няколко години подред такива случаи имаше по няколко стотин - 200, 300, 400, в съседните ни страни - Румъния, Сърбия, Гърция. Тоест върхът на айсберга са няколко стотин души, а заразените са десетки хиляди", подчерта проф. Христова.

Районите с най-висока циркулация на вируса са София област, по река Дунав - най-вече Видин, Русе и Силистра, както и Варна и по течението на по-големите реки, добави тя.

Какво още отбеляза проф. Ива Христова вижте във видеото.