Проф. Горчев: Да дадем на министър Ананиев време да се реформира системата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Горчев каза: "Тази награда е за екипа, с който работя. Медицината е екипна дейност, един човек нищо не може да направи без екип".

Нека да дадем на министър Ананиев малко време да се реформира системата. Той започна една реформа и трябва да я завърши, призова проф. Горчев. Не могат да се наливат пари в една нереформирана система.

Работата на министерството е да прави политиката на самото здравеопазване в страната, а не как да се правят заплатите в едно лечебно заведение. Болниците са търговски дружества и те са самостоятелни и би било редно всеки мениджър да си отговаря за болницата и да направи така, че да няма проблем със заплащането. Най-вероятно има болници, които имат добро заплащане, обясни той.

В България 30 години няма държавна нова болница, която да е направена по всички изисквания на световното здравеопазване. Светът върви много напред, болничното здравеопазване е много различно и атрактивно. Няма нищо, което може да спре медицината да се развива и ние трябва да бъдем в крак с тази модернизация на здравеопазването, каза проф. Горчев.