Проф. Г. Начев: Порочното финансиране е проблемът на българското здравеопазване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Генчо Начев похвали медицинския персонал, който показа отговорност по време на епидемията от коронавирус. Кадрите навсякъде в страната са се справили много добре. Той даде висока оценка на действията на правителството и на Щаба, които взеха навременни противоепидемични мерки.

По отношение на заразените медицински работници лекарят смята, че заразяването се е получило в резултат на немарливост и недостатъчен контрол от страна на ръководствата на болниците. Професорът даде пример с болницата "Св. Екатерина", където е бил въведен строг ред за приемане на спешни болни, включително за диагностициране на вируса при приемането. Отчетен е бил рискът за болните, които постъпват в болницата със сериозни сърдечно съдови и други тежки заболявания.

Проф. Начев изтъкна, че достъпът на българските граждани до болнична помощ е един от най-добрите в света. Най-големият проблем, според него, е в порочното финансиране на здравната система, от което мнозина има голям интерес и бавят реформата. В светлината на преминаващата епидемия от коронавируса лекарят призова за преосмисляне на ценностната ни система.

Целия разговор вижте във видеото.