Проф. Чуков: България не фигурира в манифеста на Брентън Торант

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Чуков подчерта, че е много интересен мотивът защо един 28-годишен австралиец изведнъж започва да се чувства като европеец и да говори от тяхно име и става автор на такова отвратително престъпление. Манифестът му може да бъде определен като кодекс на расиста. Той се самоопределя като етнонационалист. В този кодекс се наблюдават противоречия. "Например държавата, която той смята, че е най-близка до сърцето му, до неговото поведение, до неговите идеи, се оказва Китайската народна република."

Арабистът открои, че убиецът от Нова Зеландия изповядва идеите на националсоциалистическата държава от времето на Хитлер. Терористът определя себе си като фашист. Дели хората на две раси - тези с висока фертилност и тези с ниска фертилност. Тези, които имат висока фертилност, за него са нашественици.

Проф. Чуков определи Брентън Торант като нарцистичен тип.

По думите на проф. Чуков "пресконференцията от страна на нашите власти беше малко излишна и по-скоро в духа на това, към което той се стремеше - т.е. да стане известен. До този момент никой не знаеше кой е този Торант, сега всички разбраха за него".

Проф. Владимир Чуков: Това, което е необходимо да се каже е, че България въобще не фигурира в неговия манифест.

Срещу Турция, например, критиката му е унищожителна, като той твърди, че турците имат право да живеят само на изток от Босфора. Той дори подчертава, че те трябва да напуснат своята европейска част, включително и Константинопол.

Според проф. Чуков, надписите на български върху оръжието на терориста по-скоро са като отрицание на Турция и Османската империя, нямат връзка с нашата държава.

Силно се съмнявам, че е влязъл в контакти на местно ниво, коментира още арабистът.

Вижте целия разговор във видеото.