Проф. Байкова: Малки количества и качествени храни - това ще спаси децата

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
От пазара трябва да избягваме т.нар. джънк фудс - вкусни, атрактивни на външен вид, засищащи, но с нищожна хранителна плътност. С Наредба №37 за хранене на децата в детските заведения отдавна сме забранили присъствието на тези бързи боклучави храни в обектите за оглеждане на деца - детски градини и училища. Въпреки това те са широко достъпни и евтини, децата ги харесват, поясни проф.Байкова.

Тя призова към "взаимна отговорност на производители, родители и цялата общественост за здравето на нашите деца".

Солта, лошите мазнини, т.нар. хидрогенирани и частично хидрогенирани храни, евтините имитиращи продукти, богатите на сол храни, които правят чувствителни съдовете, повишават кръвното налягане и в резултат задържаме течности и развиваме свръхтегло, Е-тата, които допринасят за атрактивния вкус, припомни проф. Байкова вредните съставки в нашата храна.

Какво каза още по темата специалистът по хранене и диететика вижте във видеото.

ЕС залага на системата за обществени поръчки на храни за училища и детски градини, за да наложи на индустрията да произвежда по-здравословни и качествени храни.