РЕКЛАМА

Панорама с Бойко Василев | Правосъдието - голямото очакване | Части от предаването - 6

Фронтовете на властта 01:04:03

БНТ 1 | 30.06.2017 | Панорама с Бойко Василев

Фронтовете на властта

Фронтовете на властта
Правосъдието - голямото очакване 00:09:53

БНТ 1 | 30.06.2017 | Панорама с Бойко Василев

Правосъдието - голямото очакване

Правосъдието - голямото очакване
Бъчварова: За мен ситуацията в НДК беше криза на управление в дружеството 00:15:07

БНТ 1 | 30.06.2017 | Панорама с Бойко Василев

Бъчварова: За мен ситуацията в НДК беше криза на управление в дружеството

Бъчварова: За мен ситуацията в НДК беше криза на управление в дружеството
Драгомир Стойнев: Не е нормално едно правителство да няма управленска програма 00:13:14

БНТ 1 | 30.06.2017 | Панорама с Бойко Василев

Драгомир Стойнев: Не е нормално едно правителство да няма управленска програма

Драгомир Стойнев: Не е нормално едно правителство да няма управленска програма
Войни по върховете – Румяна Коларова и Росен Карадимов 00:21:14

БНТ 1 | 30.06.2017 | Панорама с Бойко Василев

Войни по върховете – Румяна Коларова и Росен Карадимов

Войни по върховете – Румяна Коларова и Росен Карадимов
Спомен за Симон Вейл 00:02:58

БНТ 1 | 30.06.2017 | Панорама с Бойко Василев

Спомен за Симон Вейл

Спомен за Симон Вейл

Животът на никого не е статистика. Дори да свикваме с нея. С юмруците на мутрата от Несебър, с безпардонното поведение на простака с власт, с унизената лекарка, получила ритник в гърба или със сълзите на възрастната съседка, която чисти с последните си сили входа, защото иначе няма как да оцелее.

Когато живееш в общество, където общото усещане е за несправедливост и то продължи твърде дълго, в крайна сметка всички заживяват в общо блато. И става все по-трудно да се размъти тинята. Думите постепенно се обезсмислят. Като разговора за правосъдие. Той сякаш е между хора, които нямат лица. Всичко се случва някъде другаде. Извън нас.

Ето днес имам среща с правния експерт Иван Брегов. В този ден пак някъде уличното правосъдие е изместило истинското. Възмущаваме се, но какво от това?

Иван Брегов - правен експерт в Института за пазарна икономика: „Не осъзнае ли всеки един български гражданин, в това число и аз самият, как да открива справедливостта и към кого да се обърне, за да я получи, ще се получи най-лошото, ще започне отстъплението на всеки един гражданин от потребността за справедливост. Когато ние спрем нашата си война за справедливост, несправедливостта ще започне война с нас и ще я доведе до край, до абсолютното ни изчезване, защото ние няма да можем да живеем заедно и да се уповаваме на нещо, което ни свързва.“

Иван Брегов от години следи системата на правосъдието. Изработва анализи. Изследва проблемите като юрист, но и като гражданин. Неговата оценка е: пълна липса на доверие от страна на обществото. Непрестанна битка за власт, но не и за правосъдие. Сега според него е преломният момент за това дали ще има реформа или не.

Иван Брегов: „Проблемите не са личностни, а институционални. Мандатите на Цацаров и Панов ще приключат, но проблемите и лошите практики ще останат като цена, която ние като общество ще плащаме за в бъдеще. Българските политици са огромни длъжници на българското общество, длъжници са на магистратите, които понасят в една огромна част натовареност и риск за семействата и живота си и ако те продължат по същия начин, следващият протест ще е със сопи и камъни.“

Той е от хората, които смятат, че обществото трябва да се „бърка на политиците“. Че е дошъл моментът да се направят разделителните линии. Да проговорят съдии, прокурори, адвокати. Да застанат с лицата и гласовете си. Да кажат открито какво се случва „отвътре“. Според него знак, че статуквото се пропуква, е резултатът от първия пряк избор за нови членове на Висшия съдебен съвет.

Иван Брегов: „Това е много ясно послание, че българските съдии в огромното си множество са готови да защитават съдебната власт, готови са да застанат с лицата и имената си и избора си срещу политическото вмешателство, срещу спуснатите отвън кандидатури, които са против волята им и против здравия разум. Българските съдии се обявиха срещу това да избираш някого без ясни правила и по нареждане отвън. Мисля, че това е едно добро начало, но ако не бъде подкрепено от обществото, ще бъде сломено."

Жената, която съдиите избраха с най-много гласове, е Цветинка Пашкунова, съдия във Върховния касационен съд. Единствената избрана на първия тур с 988 гласа. Доверието на своите колеги тя нарича най-важното събитие в професионалния си живот.

Цветинка Пашкунова - съдия от ВКС: „Те показаха, че имат воля и желание да променят статуквото. - Но имаше и съмнения за спуснати списъци и препоръки? - Да, така е. Но те показаха, че не поддават на манипулации, спекулации, внушения. Аз съм много доволна, не защото съм сред избраните, а защото магистратите опровергаха слуховете, които се тиражираха за тях, че те са податливи на влияние, на внушения, на външно въздействие, на натиск от авторитети.“

Дават ви кредит на доверие вашите колеги, но ще трябва да получите кредит на доверие и от обществото, защото сега оценката е, че мафията е по-силна от правосъдието. С това как ще се справите?

Цветинка Пашкунова – съдия от ВКС: "Знаете ли, справедливостта е нравствена категория, която очертава така наречената морална правота. За мен обаче като професионалист справедливостта е постигната, когато един съдия съумее да проведе компетентно едно производство, да постанови едно решение въз основа на доказателствата, да приложи правилно закона без, разбира се, да се поддава на лични пристрастия, неправомерно влияние, натиск и въздействие. Тогава е налице справедливостта."

Може ли обаче едно общество да е спокойно за правосъдието, ако един от върховните съдии не е спокоен за живота си? Ако е проблем питането за развинтените болтове, а не бездействието.

Според съдия Цветинка Пашкунова от войната между магистратите печели престъпният свят.

Цветинка Пашкунова: „Този случай трябва да бъде изяснен. Това важи за всеки съдия, съдията трябва да има сигурност и спокойствие, за да може да работи така, както изискват хората и обществото. Знаете ли какъв физически ресурс се изисква понякога, за да се проучи едно дело с 300 тома приложени материал към него или пък да се изпишат между 25-30 граждански дела месечно. Знаете ли каква психическа устойчивост е необходима, за да произнесе съдията една 20-годишна присъда или доживотна при тежки престъпления или да реши един правен спор с милиони лева интерес? Без да се стремя да доказвам, че съдиите сме съвършени, че сме безгрешни, струва ми се, че се изисква една малко по-голяма толерантност от хората към нас и малко по-голямо разбиране към това, което правим.“

Тя също е от тези, които мислят, че хората от правосъдието е време да заявят позициите си. Да застанат с имената си. Да станат видими. Казва, че не е лесно. Опасява се, че утре политическите интереси могат да изместят истинското желание за промяна. Кои членове на Висшия съдебен съвет ще посочат политиците е голямото неизвестно?

Цветинка Пашкунова - съдия във ВКС: „При този регламент единственият коректив може да бъде политическият разум и отговорност на народните представители, които трябва да номинират и изберат такива колеги, които да са доказани професионалисти, да са почтени хора и, разбира се, да работят за авторитета на системата."

Иван Брегов - правен експерт във Института за пазарна икономика: „Виждаме как политическите партии не слагат ясни критерии как са стигнали до определени кандидатури. Виждаме едни „бланки”, които трябва да вкарат ”хората-бланки” по сегашния модел. Ние ще видим може би новите лица, които ще пускат есемеси към властта с отчетност какви са ги вършили, ще прокарват интереси на зависимост. За това именно трябва да вървим към ограничаване политическото влияние във ВСС."

Цветинка Пашкунова - съдия във ВКС: „Категорична съм, че трябва да има много широко обсъждане на всички въпроси и теми, които са свързани със съдебната реформа. Говорим за независимостта на съдебната власт, за отчетността, за етиката и качеството на правосъдието.”

Иван Брегов - правен експерт: „Ако ние сега все по-гласно не призоваваме за справедливост и не излизаме с лицата си и с ежедневните си действия срещу всяка мерзост, която видим, няма да създадем в обществото най-важното - усещането за противопоставяне. Когато отгледаме това противопоставяне, тогава ще имаме най-здравите оръжия - търпение, добри цели пред нашето общество и дългосрочен план за развитие."

Но днес сякаш се води война от тъмното. С участници от политиката, магистратите, бизнеса, медиите. Никой отдавна не различава истината. Тя е самотно занимание. Обществото получава война, но не и отговорите за КТБ. Бутафорна борба с корупцията и обидна за преглъщане бедност. Но животът на никого не е статистика. И не винаги е в блатото.

Автор: Катя Тодорова

Правосъдието - голямото очакване
"Панорама с Бойко Василев" | "Фронтовете на властта" - 30.06.2017

РЕКЛАМА