Политически ребуси: как се подреди пъзелът в БСП?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Димитър Ганев отбеляза, че в последните дни имаше много ясни знаци, че се върви именно към сценарий с оттеглянето на оставката.

Димитър Ганев, политолог: Това, което мен ме учуди повече е, че като че ли в последните няколко месеца - още от подреждането на листата на БСП, бяхме останали с впечатлението, че силите на вътрешнопартийната опозиция и тези около ръководството са по-скоро изравнени, като по-скоро изравнени, дори вътрешнопартийната опозиция изглеждаше малко по-силна на моменти. Само че това ставаше в рамките на Националния съвет. Във върховния орган на партията се оказа, че Нинова разполага с далеч по-голямо мнозинство от това в Националния съвет, а именно - 2:1.

Той посочи, че вътрешнопартийната опозиция не е неутрализирана и не е постигнато единство. Ганев подчерта, че лидерският въпрос в БСП не е решен, а е отложен с няколко месеца. "Основното събитие, което ще реши съдбата на настоящия председател и ще определи следващия председател - нов или стар, ще бъдат местните избори", допълни той.По думите на Михаил Мирчев Корнелия Нинова обяви, че ще подаде оставка, провокирана от директното искане на опозицията - "превратаджиите" в БСП. "Георги Гергов поиска оставката". Корнелия Нинова заяви, че е готова да я подаде, но постави условия за провеждане на конгрес и за бързо задвижване на процедурата за пряк избор. Според Мирчев обаче лидерският проблем на този етап е категорично решен. "Словото на Корнелия Нинова беше толкова перфектно издържано политически и психологически, че залата беше "закована".

Проф. Мирчев допълни, че загубата на БСП на европейските избори беше изключително неприятна, тъй като очакванията бяха прекалено високи. От друга страна не може да не се отбележи, че БСП беше единствената партия, която "дръпна напред" в тези избори. Той подчерта, че няма как да се даде оценка - категорична, катастрофална загуба.