Плюсовете и минусите на новия Изборен кодекс

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изборният кодекс бе окончателно приет след среднощни заседания и напрежение в продължение на 51 часа. Какво след от тук нататък? Наистина ли той е гаранцията за честен вот? Изобщо какви са новостите в процеса на гласуване?

В "Денят започва" за плюсовете и минусите на новия Изборен кодекс спориха народните представители Данаил Кирилов от ГЕРБ, Георги Свиленски от Коалиция за България и Мустафа Карадайъ от ДПС.

 vlcsnap-2014-02-24-08h55m52s67Действително Изборният кодекс не е нов, а и повтаря някои от грешките на предходния, заяви Данаил Кирилов. Важно е, обаче, да отличим, че съдържа два радикални инструмента, които създават съмнения за манипулиране на вота - спешната промяна в състава на ЦИК при неясни правила и трите елемента на бюлетините - тяхната номерация, досега на СИК до самите бюлетини и проблема с прозрачността на бюлетината, изреди депутатът от ГЕРБ.

 vlcsnap-2014-02-24-09h07m07s172Според колегата му Георги Свиленски номерирането на бюлетините не създават предпоставки вотът да бъде контролиран. Напротив, каза той, дава възможност да не се използват досега прилагани методи, като "индийска нишка", например. Със сигурност някой ще се опита да пробва и при този Изборен кодекс, но ние трябва категорично да кажем, че с него слагаме началото на края на манипулациите, подчерта Свиленски и добави, че сред радикалните промени в българското изборно законодателство е залагането на мажоритарния избор, а именно преференциите във вота.

 vlcsnap-2014-02-24-08h55m58s116ДПС отстояваше своята позиция, че за всички видове избори принципите трябва да са еднакви, отбеляза Мустафа Карадайъ. По отношение на преференциите и пренареждането на кандидатите в една листа той припомни, че в настоящото Народно събрание има депутати, които са събрали 500 гласа. "Единствената важна тема в този Изборен кодекс и в предишния Изборен кодекс, които си приличат, е ограничаването на конституционни права на български граждани да могат да гласуват", категоричен бе Карадайъ.