РЕКЛАМА

Още от деня | Петър Москов: Управляващите се отказват от държавна политика в здравеопазването | Части от предаването - 2

Здравеопазване на кръстопът и политика по ръба - д-р Петър Москов 00:15:53

БНТ 1 | 11.10.2018 | Още от деня

Здравеопазване на кръстопът и политика по ръба - д-р Петър Москов

Здравеопазване на кръстопът и политика по ръба - д-р Петър Москов
Петър Москов: Управляващите се отказват от държавна политика в здравеопазването 00:15:20

БНТ 1 | 11.10.2018 | Още от деня

Петър Москов: Управляващите се отказват от държавна политика в здравеопазването

Петър Москов: Управляващите се отказват от държавна политика в здравеопазването

Това, което се предлага от управляващите в момента, е лош ход. Това декларация за отказ от държавна политика в сектора на здравеопазването. Това заяви в студиото на "Още от деня" бившият здравен министър д-р Петър Москов в коментара си за двата варианта на реформа в здравеопазването, предложени за обществено обсъждане.

"Има два начина да се гледа на системата на здравеопазването, както и на системата на образованието и сигурността. Едното е държавата да стъпи във функциите в защита на държавния интерес, да контролира на ефективността на средствата ни, да спомага и съдейства институционално и регулаторно за развитието на тази система съобразно на здравните нужди на населението, тоест съобразно обществения интерес и в много моненти против търговския интерес", обясни Москов.

Според него ролята на частните фондове в направените от управляващите предложения подсказва, че "държавата се изтегля от тези проблеми и прехвърля отговорността върху частни фондове, някакви бъдещи с евентуално съществуване, и върху индивидите, които са пациенти".

"Когато си в ситуацията на пациент за себе си или детето си, последната ти работа е да си контролираш правата или начина, по който се разходват твоите пари. Трябва да има системи и институции, които да го правят от твое име, които получават заплатите си с твоите данъци. Тоест изтеглянето на държавата, декларацията "не можем или не желаем да решим тези проблеми, да се сборим с лобитата", прехвърляме това нещо на някакви осигурителни фондове и даваме на същите тези лобита още пари през законово задължение на хората да дават допълнително пари е отказ на държавата от здравна политика", категоричен беше бившият здравен министър.

На въпрос за проекта за "консервативна, патриотична десница" Москов призна, че "сериозно обмисля да работи за създаване на дясно консервативно формирование, на дясна консервативна партия".

Мисля, че отговор на сегашната безпътица е силна консервативна десница, защитаваща националния интерес, подчерта той.

За него пример за автентична десница е "ДСБ при неговото създаване".

Петър Москов: Управляващите се отказват от държавна политика в здравеопазването
"Още от деня" | "Здравеопазване на кръстопът и политика по ръба - д-р Петър Москов" - 11.10.2018

РЕКЛАМА