Първо бебе в Центъра за бежанци в кв. "Враждебна"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проплака първото бебе в бежанския център в квартал "Враждебна" в столицата. То е и първото сирийско бебе, родено на територията на града, от началото на бежанската вълна.

Хаифа и Халет са сирийски граждани. След жестоката военна обстановка в страната решават да избягат. Тогава Хаифа е бременна в 6-тия месец. Така попадат в центъра за бежанци в квартал Враждебна. Преди два дни се ражда и малката Мирал. Тя е второ дете в семейството.

"Много съм благодарна на лекарите, защото се погрижиха за нас много добре. Приеха ни като свои, радвам се, че станах майка тук, защото наистина хората са много мили", сподели Хаифа.

Макар че в центъра няма достатъчно място и по четири семейства живеят в една стая, за малката Мирал вече има напълно ремонтирана самостоятелна стая.

"Много е топло и чисто, всичко е ново, спокойно можем да отглеждаме бебето си тук", добави майката.

"Полагахме изключително големи грижи майката да бъде нахранена, да бъде задоволена със всичко", коментира Иван Пенков - комендант на бежанския лагер

Тъй като детето е родено на българска територия, то е законен гражданин на страната. Въпреки това бащата Халет казва, че Сирия винаги ще остане страната на неговите корени, затова се надява, че някой ден Мирал ще се разхожда свободно в родината си. Без война и без страх.

Автор: Деница Янкова

Цялото предаване можете да видите ТУК.