Овчаров: Русия е готова и търси варианти да продължи да транзитира през България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доставките през Украйна могат да спрат и без да заработи "Турски поток" и тогава ще имаме сериозен проблем, предупреди той и изрази надежда, че политическият разум ще надделее.

"В края на тази година приключват договорите на Русия за транзит на природен газ през Украйна и Русия иска да насочи транзитните си потоци през други направления", посочи Овчаров.

България има договор за транзит на руски природен газ за Турция до 2030 г. Този договор, сключен 2006 г., е доказателството, че Русия трябва да търси решение на въпроса. Ако Русия прекрати транзита, съгласно този договор тя трябва да изплаща на България 90% от стойността на възможния транзит, независимо дали транзитира или не. Русия е готова и търси варианти да продължи да транзитира през България. Един такъв вариант е "Турски поток". Не виждам причина, поради която да не можем да направим "Турски поток", подчерта той.

Овчаров е на мнение, че руското участие в проекта "Белене" е гарантирано. По думите му инвеститорът ще има политически, а не икономически интерес да изгради централата.