Отвъд ръба на мизерията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Майка и 3-месечно бебе живеят на ръба на мизерията в мазе в центъра на Бургас. Заради лошите условия социалните заплашват да й вземат детето. Сърцераздирателната история на 30-годишната Донка стана популярна чрез социалните мрежи, като предизвика инициатива за събиране на дрехи, храна и консумативи за детето.

В мазето на тази стара кооперация се намира квартирата на Донка и партньора й Милен. В тъмния влажен коридор заварваме детска количка, а на изоставените стелажи виси простряно детско бельо. Вехтата врата обаче е заключена. Намираме Донка и бебето на светло и топло в козметичния салон на Мария Дюлгерова, която не оставя семейството да потъне и им помага с каквото може.

"Хванахме една квартира, но тя е много малка и кандидатствахме за общинско жилище. Имахме повече нужда от памперси и малко дрешки за детето. Мъжът ми не работеше цял месец, а аз съм на една пенсия от 140 лв. и майчинството ми е 100 лв. - общо с детските са 240 лева", обясни Донка Маринова.

И Донка, и Милен са с тежки съдби. Той е възпитаник на дома за сираци в Бургас, а тя има още две деца, едното от които е осиновено от братовчедка й, а 3-годишната Михаела е в приемно семейство. Заради лошите условия на живот и наследствено заболяване Донка е под заплаха от социалните да й вземат и 3-месечната Милена.

"Те си мислят, че аз не мога да гледам дете, а това не е вярно, напротив - аз ако не исках да си взема детенцето, нямаше да отида да родя в София и да ми дадат детето от София", категорична е Донка. Научих се как да я къпя, как да си я слагам в корито, как да й сменям памперса, как да се грижа за детенцето. Аз искам да изгледам едно дете в крайна сметка", сподели през сълзи тя.

Въпреки че оцеляват само на социалната пенсия и майчинските, Донка и Милен редовно плащат 100-те лева наем за квартирата и винаги връщат взетите назаем пари. След като историята им доби популярност, добри хора се отзоваха на призива в интернет и в бургаската полиция бе сформиран импровизиран пункт за събиране на консумативи и дрехи за бебето.

"Съумяхме с помощта на добри хора да намерим работа на Милен, който вече е общ работник на строителен обект в центъра на Бургас, а с помощта на изключително добронамерени хора, които желаят да останат анонимни, събрахме памперси, храна за детето, дрехи от първа необходимост и силно се надявам, с помощта и на социалните работници, да съумеем да помогнем на изпадналото в една наистина неприятна ситуация семейство", коментира говорителят на ОД на МВР - Бургас Цветелина Рандева.

Съдбата на Донка и 3-месечната й дъщеря трогна и тази млада майка, която, без да желае популярност, остави в полицията сухо мляко и дрешки за детето.

Автор: Мария Салабашева