РЕКЛАМА


Разкрива дълбините на спокойствието. Мирис, който оттърсва от стреса и проблемите и в същото време вдъхва желание за живот. Ароматът на Хаити - най-бедната държава в Западното полукълбо е заключен в най-скъпите парфюми. Растението се среща в няколко страни, но половината от световното производство на ветивер е в тази малка държава.

Пиер Леже, агроном: Това е невероятно растение. Специалистите, агрономите продължават да го изучават, защото това е чудодейно растение.

Наричат го скритото богатство на Хаити. То дава на местните жители надежда, че земята им ще бъде спасена от ерозията. Вярват, че от продажбите на етеричното масло, което се извлича от корените на ветивер, страната ще започне да излиза от разрухата, в която затъна след опустошителното земетресение през 2010-та година.

Пиер Леже: Фермерите на юг са доволни. Те си изкарват прехраната от това растение. Печелят добре.

Обработването на растението е дълъг и труден процес. Дължината на корените достига до 4 метра и фермерите са принудени да копят дълбоко, за да ги извадят. Те може и да се радват на печалба, но тя рядко надвишива 5 долара на ден.

Скот Фрийман, Колумбийски университет: Големите пари са за производителите на етерични масла, износителите и за парфюмерийната индустрия. За тежкия си труд фермерите печелят твърде малко. И в същото време те губят много от земята си, защото корените са на дълбоко и когато ги извадят, почвата остава под унищожителното въздействие на дъжда, вятъра и оттам - на ерозията. Едно малко шише с ветивер струва до 200 долара.

Такава е цената на аромата на Хаити. Мирис, който все още не може да бъде възпроизведен по изкуствен път.

Скот Фрийман: Хаити е най-големият производител на ветивер в света. А хаитянският е смятан за най-добрия. Така че от интерес на парфюмерийната индустрия е да осигури добри компенсации на местните производители и да създаде условия ветиверът да се отглежда по начин, който да не унищожава природата в Хаити.

Тогава и жителите на най-бедната държава от западното полукълбо ще могат усетят спокойствието. И да вдишат от мириса, който оттърсва от стреса и проблемите и вдъхва желание за нов живот. Аромат, който засега остава заключен в скъпите парфюми.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина – 30 юли 2014: Ароматът на Хаити
"Зелена светлина" - 30.07.2014

РЕКЛАМА