РЕКЛАМА


Лято в бетонна джунгла! За много нюйоркчани преживяването не е от най-приятните. Но Ню Йорк е град, в който се случват чудеса. Мегаполисът неведнъж е доказвал правотата на поговорката: "щом Мохамед не може да отиде при планината, планината идва при него". Ето го и новия прочит. Тук не говорим за планина, а за плаж, който плава и се мести по река Хъдсън. Цял пясъчен остров, който гостува в различни райони на града.

Блейн Рос: Идеята се породи от необходимост. Какво се случва през почивните дни? Почти не се вижда трева, защото всичко е покрито с одеала и хавлии. Аз съм от Флорида, там имаме много плажове, много пространство, където хората могат да отдъхват. И така започнах да мисля как може това да се случи и тук.

Плаващият плаж ще бъде изграден върху стара баржа. Върху нея ще бъдат изсипани 320 тона пясък. В долната част на конструкцията ще има магазини и ресторанти. Създателите на плаващата конструкция твърдят, че тя ще щади природата.

Андрю Котчън: Когато изграждате конструкция на открито, тя трябва да е съобразена с околната среда. Основната ни задача е как да се справим с пясъка, който по принцип е пропусклив материал. Водата може да се филтрира през него и да се използва повторно, на самата баржа.

Например за водопади. Къпането в реката е невъзможно, а градският шум е твърде близо. Затова плискането на малка водна каскада може да го заглуши приятно. Плаващата конструкция пък ще бъде с формата на картофен чипс.

Матю Берман: Тази форма позволява да има много гледни точки. Където и да сте застанали, няма да има опасност да гледате гърба на някой, а ще виждате далечината.

Плаващият плаж ще бъде обществен и безплатен. Той ще побира между 500 и 700 души. Създателите на пясъчния остров са убедени, че той ще направи хората по-щастливи, защото слънцето, реката и шумът на водата ще предлагат кратко, но ефикасно бягство от бетонната джунгла.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина – 28 юли 2014: Плаващ плаж
"Зелена светлина" - 28.07.2014

РЕКЛАМА