РЕКЛАМА


Те имат сериозни претенции да изместят автомобилите от пътищата. В началото - из градовете. А скоро и извън тях. Електромобилите имат редица предимства. Но щом батерията им се изтощи, идват проблемите със зареждането. Доктор Дейвид Йейтс, изследовател от Империъл колидж в Лондон е на път да създаде система за зареждане, която не се нуждае от кабели и дълги периоди на престой.

"Доколкото знам, вече има електромобили с пробег до около 400 километра с едно зареждане. Но ограниченията идват след това, когато батерията трябва да се зарежда дълго", коментира ученият.

Липсата на достатъчно гаражи в Лондон е сериозно предизвикателство за навлизането на електромобилността. Изграждането на специални колонки и изтеглянето на кабел до колата далеч не отговарят на понятието "динамично зареждане". Учените търсят начини за бързо зареждане във всеки момент. На пътя, при престой на светофара или по време на движение. Напълно възможно е, обясняват доктор Йейтс и колегите му. Доказал го е още Фарадей през 1831-ва. Чрез принципа за електромагнитна индукция и предаване на електрически заряд между две намотки.

"Разработихме трансмитер. Той пренася енергия до приемащата намотка, от която могат да се зареждат лаптопи, мобилни телефони и дори електромобили", добавя Дейвид Йейтс.

Нова светлина върху предимствата на технологията ще хвърлят десетте старта на Формула 1 за електрически болиди. Състезанието се провежда по централните улици на различни градове по света. То е отлична възможност за тестване на предимствата на безконтактното зареждане.

"Едно от нещата, които електрическата Формула 1 ще остави след себе си в градовете, е наследството от нов тип станции за зареждане, които ще направят средата по-подходяща за електромобили", казва Йейтс.

Безжичното зареждане със сигурност ще направи улиците по-привлекателни за електромобилността. Но примерът от състезателните коли е само една демонстрация на огромните възможности за зареждане на различни уреди благодарение на разработената технология.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина – 23 септември 2014: Безконтактно зареждане на електромобили
"Зелена светлина" - 23.09.2014

РЕКЛАМА