РЕКЛАМА


В парламента се обсъжда вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за вътрешната сигурност и обществения ред. Социолозите Румяна Бъчварова и Кольо Колев и старши експертът от Центъра за изследване на демокрацията Филип Гунев коментираха в студиото на "Още от деня" този трети вот срещу кабинета.

Голяма част от изказването на вътрешния министър Йовчев беше политическо, реферираше към слабостите на vlcsnap-2014-02-10-19h12m07s198предишното управление и това измести фокуса на този дебат в контекста на смисъла, който трябва да даде на гражданите, заяви Румяна Бъчварова. Основният акцент върху речта на министър Йовчев беше сложен върху административните пропуски преди това и административните мерки, които той предприема, без това да е минало през обществено обсъждане. Реформите в сектора "Сигурност" е по-широко понятие, отколкото вътре в МВР, мерките трябва да са доста по-широки.

vlcsnap-2014-02-10-19h24m22s129Всеки вот на недоверие е политически акт. За мене е несъмнено, че изборът на точно тази тема от ГЕРБ е малко като автогол, коментира Кольо Колев. Битовата престъпност беше оставена на самотек, обръщаше се внимание на организираната престъпност години наред. С икономическата криза нещата в малките села и градове станаха неуправляеми, припомни социологът. Особено в Северозападна България нещата са страшни - там хората престанаха да сеят, да садят, да отглеждат животни, защото знаят, че няма да видят плодовете на труда си - това е проблемът. Акцията на полиция и жандармерия днес са пак заигравки, трябва система в борбата с тази престъпност, подчерта Кольо Колев.

vlcsnap-2014-02-10-19h31m11s121Назначаването на г-н Пеевски беше демонстрация за всичко, което е проблематично с реформата на сектор "Сигурност", това даде една заявка за сливането на политика и сектор "Сигурност", каза Филип Гунев от Центъра за изследване на демокрацията. Това сливане преди продължава и сега не само в назначаването на Пеевски, но и с чистката на висши полицаи във всички отдели и дирекции, които имат нещо общо с корупция и организирана престъпност. Това е израз на политизацията на сигурността. Колкото до цялостната реформа, някои от замислите бяха положителни, със сигурност имаше нужда да се направи нещо с ГДБОП - да бъде насочен да работи по реални случаи на организираната престъпност, но начинът на изпълнение чрез безумно сливане, което създаде една агенция като ДАНС - практически без аналог в ЕС, коментира експертът.

Тримата коментираха и ситуацията в митниците.

"Още от деня" - 10 февруари 2014
"Още от деня" - 10.02.2014

РЕКЛАМА