РЕКЛАМА


Филм, посветен на 70-годишнината от бомбардировките над София.

сценаристи: Горан Благоев, Камен Бинбелов  

режисьор: Росен Елезов

оператор: Цветан Недков

монтаж: Радосвета Петрова

 

По време на Втората световна война българските управници се съюзяват с Германия и обявяват символична война на Англия и САЩ. Вашингтон и САЩ обаче не си играят на символи. И съвсем реално започват да ни напомнят за това – от 1941 г. българските територии са обект на англо-американски бомбардировки. Парадоксалното е, че най-честите мишени не са военни обекти, а държавни и частни сгради и цивилно население! Със затягането на войната въздушните „визити” зачестяват, за да се стигне до началото на 1944 г., когато София става жертва на две твърде злокобни атаки – едната е на 10 януари, а втората - на 30 март. Потърпевши са и много други градове, но опустошаването на столицата е най-знаково.

vlcsnap-2014-03-31-16h02m22s201

По време на една от тези бомбардировки от надписа на „Радио София” пада първата буква и дълго време столичани четат „адио София” – факт, който е използван умело от антибългарската пропаганда, пророкувайки скорошния край на България и нейната столица. Градът наистина безвъзвратно се сбогува с много прекрасни сгради, строени в европейски маниер и движими културни ценности – като почти целия архив на Етнографския музей. По време на тези бомбардировки в сейфа на Синодалната палата изгаря и оргиналният ферман за създаването на Българската екзархия. Как са изглеждали тогава и сега местата на най-големите разрушения –

Народният театър, ул. "Дондуков", кварталът  под Президентството?

vlcsnap-2014-03-31-16h02m08s28

Природните закони са неумолими и очевидците на събитията отпреди 70 години остават все по-малко. Повечето от тях са били деца на 10-15 години. Но разрушаването на София е оставило незаличими спомени.

Историите, които те помнят и които не са разказвани, ще бъдат споделени пред нашата камера. Едно попълване на празнотите в националната ни памет, която все още е в дълг към жертвите и разрушенията от 1944 г.

vlcsnap-2014-03-31-16h02m30s27

За тях в София напомня твърде невзрачен паметник в района на Парламента – срязана наполовина витошка

морена, която малцина забелязват. Точно до нея ще стигне и нашият документален разказ...

В кадър - 31 март 2014: Адио, София
"В кадър" - 31.03.2014

РЕКЛАМА