РЕКЛАМА


Скандал в парламента заради отхвърленото предложение предизборната агитация да се води на език, различен vlcsnap-2014-02-14-18h37m33s56от българския при осигурен превод. В Пловдив футболни фенове хвърляха камъни по сградата на Джумая джамия и се наложи намеса на полицията. Напрежението възникна заради заседание на Апелативния съд, който гледаше делото за Куршум джамия, върната от по-долна инстанция на Главното мюфтийство. Истински войни вървят по всички фронтове. Всичко това придобива особено значение в светлината на наближаващите европейски избори. По тези въпроси гости в "Още от деня" бяха евродепутатите Антония Първанова - НДСВ, Андрей Ковачев - ГЕРБ, и Евгени Кирилов - БСП.

За това, което става в парламента и на улицата, сме виновни ние, политиците, заяви Антония Първанова. Ако vlcsnap-2014-02-14-18h52m27s31политиците не си свършат работата и не постигнат баланс на интересите в обществото и не въведат възможности за гражданско участие, за граждански контрол в политиката и в управлението на страната, няма как да постигнат съгласие и да получат подкрепа. Как при един официален език - българският, ще се провежда агитация при избори - с превод, с карета в електронните и печатни медии?  И дали след това няма да се използва като установена практика за налагане на втори официален език, попита Първанова. Този въпрос не може да се реши сега с Изборния кодекс, трябва да се проведе дискусия в обществото има ли такава нагласа, коментира още евродепутатът от НДСВ.

Смятам, че е срам и позор, ако в страната има български граждани, които не знаят официалния език на vlcsnap-2014-02-14-19h10m04s108Република България, заяви Андрей Ковачев. Това е факт, но това означава, че не само политиците, но и учители, образователната система не са си свършили работата. Трябва да гарантираме, че всички в България знаят български език, това е основно условие да си български гражданин, подчерта евродепутатът от ГЕРБ. Цялата система е виновна, че сме допуснали в България да се раждат нови поколения, които на места не знаят български език.

Ние, евродепутатите, сме малко далече от подобни вътрешни проблеми, като днешното гласуване, каза Евгениvlcsnap-2014-02-14-19h12m15s141 Кирилов. И поясни, че в редица страни по същество агитирането на език, различен от официалния, е разрешено, но също смята, че този въпрос е много чувствителен за българските граждани предвид историческите натрупвания. Трябва да се направи едно нормално обсъждане, което няма да стане сега, а в бъдеще, коментира евродепутатът от БСП. Към тези граждани ние трябва да се отнасяме с нужното уважение и подобни скандали не водят до толерантност, която трябва да имаме към всяко едно малцинство, убеден е Евгени Кирилов.

Евродепутатите коментираха и проблемите около Изборния кодекс и наближаващите избори за депутати в Европейския парламент.

Още от деня - 14 февруари 2014
"Още от деня" - 14.02.2014

РЕКЛАМА