РЕКЛАМА


Извадена ли е отново етническата карта? Какво стои зад националистическите прояви от последните дни? На какво сме свидетели - на патриотизъм, популизъм или на опасна игра, която превръща всяко различие във вражда?

В "Още от деня" горещата тема коментираха кметът на Карлово Емил Кабаиванов, Ахмед Ахмедов - главен секретар и говорител на Главното мюфтийството, и богословът Иван Желев - бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията.

vlcsnap-2014-02-17-18h39m48s701Градоначалникът на Карлово подчерта, че неговите съграждани не са били сред организаторите на протеста в Пловдив в събота. Те се взели участие в него, "за да изразят своята позиция против провокативния иск на Главно мюфтийство", отбеляза Емил Кабаиванов и добави, че "авторите на хулиганските прояви трябва да понесат строгостта на закона."

"Протестът на карловци не искаме да бъде приписвам към политическите игри на жълтите павета. Ние нямаме интерес и желание да мобилизираме електорати за европейски или каквито и да е избори", категоричен бе кметът. Искът на Главното мюфтийство е провокативен и има за цел да откъсне част от идеалния център на града, продължи той. "Много добре знаят в Главно мюфтийство, че те в момента не са правоприемници на съществувалите вероизповедни общини преди и след Освобождението. След като не са праприемници, те нямат право на тези искове", подчерта изрично Кабаиванов.

vlcsnap-2014-02-17-19h07m36s108Според Ахмед Ахмедов има неразбиране на създалата се обстановка и от какво точно се отказа този следобед Главно мюфтийство. Оттеглено е становището по отношение на направените предложения за промени в Закона на вероизповеданията, които към настоящия момент нямат отношение към заведените искове, поясни той и добави, че това се прави поради ескалация в обществените настроения.

Той настоя, че Главно мюфтийство е правоприемник на едновремешните мюсюлмански вероизповедни общини и "е въвело своите искове на база на действащото българско законодателство, а именно Закона за вероизповеданията от 2002 година, който дава това правно основание". Кметът Кабаиванов манипулира фактите, защото наистина джамията е на карловци, но изповядващите исляма там също са българските граждани, които споделят едни и същи демократични принципи, прави и привилегии на всички останали граждани в тази страна, коментира Ахмедов.

vlcsnap-2014-02-17-19h15m47s157Струната на патриотизма е тънка, деликатна и затова трябва да внимаваме. "Ако погледнем действащите лица и в Карлово, и в Пловдив, ще видим, че те не са местни лица, които защитават една или друга кауза. Това са хора от организации, които идват отвън и често пъти казват на местните какво трябва да правят. Иначе те си живеят чудесно", каза Иван Желев.

Границата между опасния национализъм и здравия патриотизъм е в диалога, убеден е той и продължи: "Това не е празна дума, това не е клише. Хората да говорят помежду си - това е важното. Спрат ли да говорят, вече говорят други неща, които са убийствени."

Още от деня - 17 февруари 2014: Диагноза "нетърпимост"
"Още от деня" - 17.02.2014

РЕКЛАМА