РЕКЛАМА


В рекордните за времето петцифрени тиражи са издадени първите два тома на "Строителите на съвременна България" Симеон Радев не намира време да обнови труда си с новоизлезли сведения и новопостъпили архиви и така не се стига до второ издание.

Тази седмица в предаването "История.bg” посвещава дискусията на 135 години от рождението на Симеон Радев. Дипломат, историк, писател, изследовател, публицист, автор на колосалния труд „Строителите на съвременна България”. Историографският труд подробно изследва политиката, икономиката, историята - цялото задкулисие и интриги в първите десетилетия след Освобождението. При излизането си от печат „Строителите на съвременна България“ е приета с голям интерес и с времето се утвърждава като значим труд относно изграждането на Третата българска държава.

Събеседниците на д-р Горан Благоев направиха своята оценка от дистанцията на времето, коментираха отзвука от този впечатляващ труд така, както го вижда историографията десетилетия по-късно.

Участниците в дискусията:

Милко ПалангурскиПроф. дин Милко Палангурски - историкът, възпитаник на Великотърновския университет, експертът в областта на новата българска история, българо-руските връзки, партийно-политическата и избирателната система, бунтарят, участник в първите университетски митинги веднага след 10 ноември 1989 г.

ВачковДоц. д-р Даниел Вачков - историкът, завършил в Алма Матер, научният сътрудник от Института за научни изследвания при БАН, франкофонът, специализирал в Европейския университетски центъра в гр. Нанси, Франция, преподавателят, запалил искрата на историческите дебати в учениците от Националната гимназия за древни езици и култури.

Веселин МетодиевДоц. д-р Веселин Методиев - историкът, преподаващ в Нов български университет, народният представител от 37-ото, 38-ото и 40-ото НС,  ученият, който е бил вицепремиер и министър на образованието и науката.

КолевДоц. д-р Валери Колев - пловдивчанинът, завършил история и английски език в Алма Матер, специализантът от Будапеща, Оксфорд и Вилнюс, авторът на фразата „Ние българите  не живеем в държава на 1300 години, а на 130”.

За отзвука от "Строителите на съвременна България" гледайте в "История.bg" този понеделник - 20 януари, от 21:00 часа по БНТ1!

Симеон Радев и "Строителите на съвременна България"
"ИСТОРИЯ.BG" - 20.01.2015

РЕКЛАМА