РЕКЛАМА


Обяд на крилете на изтребител и то в буквалния смисъл. Не става въпрос за екстремно преживяване, а за вдъхновяващи мебели от стари самолети. Създателите им определят работата си като "изкуство". И за тяхно щастие все повече хора искат да притежават подобно обзавеждане. С материали дизайнерите се снабдяват от гробницата за самолети край Лос Анджелис.

Дейв Хол: Започнахме с идеята, че трябва да съхраним по някакъв начин авиационната история, като я превърнем във функциониращо изкуство. Гледахме как унищожават старите самолети. И решихме, че трябва да направим от тях нещо забавно. Беше просто хоби. Но бързо нещата излязоха от контрол. Вече 13 години правим тези мебели.

Дизайнерите имат над 120 лимитирани колекции и клиенти от целия свят. За изработването на всяка мебел са необходими между 100 и 500 часа. А с предизвикателството да вдъхнат живот на старите самолети се занимават едва 20 души.

Донован Фел: Тук може да намерите всякакви части от самолети. Повечето са алуминиеви, тъй като трябва да са леки. Подвижните елементи на крилата, кормилото, опашката - те са подходящи за заседателни маси. Използваме и много витла.

Донован и неговите сътрудници са доволни, че са успели да съхранят парчета от историята. В мебелите им има части от самолети, използвани през Втората Световна война и Виетнамската война.

Все по-трудно намираме детайли. От Вътрешното министерство вече следят много стриктно за използването на военни части. Така че трябва да разчитаме главно на парчета на товарни или пътнически самолети.

Но Донаван е щастлив, че може да даде нов живот на летателните апарати. Споделя, че за него няма по-тъжна гледка от гробницата за стари самолети. А и с мебелите, които прави, успява да запази хубавия вкус на детството си.

Много прилича на стаята ми, когато бях десетгодишен. Но тогава всички самолети бяха макети. А сега всичко тук истинско.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов

Зелена светлина – 3 януари 2014: Обяд на крилете на изтребител
"Зелена светлина" - 03.01.2014

РЕКЛАМА