Общото минало и спорните въпроси с Македония - говорят историците

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Напразни са илюзиите, че за осем, девет месеца или година ще се преодолеят предразсъдъци и нагласи, които са изграждани в продължение на 110 години. Да не забравяме, че от 1913 година, като изключим кратък период през двете световни войни, Македония е била под сръбска власт. Там населението е било убеждавано, че българите са най-големите му врагове, между двете световни войни понятието "българи" въобще не съществува - става въпрос за "прави сърби". След Втората световна война македонската нация се изгражда на базата на противопоставянето с България и щедрото взаимстване от българската история. Така че процесът в никакъв случай не може да бъде бърз", обясни проф. Илчев.
"В тази комисия се срещат две коренно различни позиции. От едната страна е историческата истина, доказана научно от българската историография. От другата страна е политическата целесъобразност... Тази историография, родена след 1944 година, тази митологизирана и политически оперативна история днес създава голям проблем на управляващите в Скопие. Те не могат да признаят историческата истина, защото това влиза в противоречие с цялата приказка за македонската нация", добави доц. Михов.

По думите му историографията в Северна Македония е "инструмент на политиката" и е "сформирана от комунистическата тоталитарна държава и обслужва представата за Македония като национална държава на македонците, в смисъл небългарите".


Какво още коментираха двамата историци вижте във видеото.