Най-голямата болница в България отбелязва 140-годишен юбилей

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Университетската многопрофилна болница "Свети Георги" в Пловдив е създадена през 1879 година. Здравното заведение е основано на мястото на лазарет с 30 легла в подножието на Джендем тепе. Става първата гражданска болница, а сега здравното заведение заема основно място в българското здравеопазване. Годишно през отделенията на лечебното заведение преминават около 160 000 пациенти. Половината от тях остават за лечение.

Проф. Карен Джамбазов – изп. директор на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив: "Почти всички клиники на болницата са с трето ниво на компетентност, тоест отговарят напълно на стандартите, които са за добра медицинска практика, и специалистите, които работят в тази болница, голяма част от тях са хабилитирани лица. Отговаряме на всички изисквания за база за обучение за студенти по медицина, както българи, така и чуждестранни."

Над 2 700 са служителите, работещи към момента в здравното заведение. Около 1 100 от тях са медицинските специалисти, а около 600 са лекарите. Вече седма година Ивелина е главна сестра на болницата.

Ивелина Божинова – главна сестра в УМБАЛ "Свети Георги": "Аз съм започнала още от завършването си да работя в тази болница, така че целият ми живот е минал в нея."

Ръководството на болницата признава, че текучество на медицински персонал има, но проблемът е в цялата страна.

Проф. Карен Джамбазов – изп. директор на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив: "В големите държавни болници почти навсякъде в страната нивото на заплащане е съизмеримо с това, което има в другите лечебни заведения, тоест текучеството е напълно нормален процес, но той не е по някакъв начин толкова сериозен фактор, който да ни навреди на дейността. Ние нямаме клиники, които трябва да затворим заради липсата на медицински специалисти или лекари."

Към момента общите задължения на болницата са около 37 милиона лева, от тях 10 милиона и половина – просрочени задължения.

Проф. Карен Джамбазов – изп. директор на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив: "Истината е, че няма как да инвестираме всяка година по 7,8 или 9 милиона лева в инфраструктура, в база, в апаратура. В същото време да имаме загуби от Спешната помощ и от определени клинични пътеки в размер на 2-3 милиона годишно и в същото време да връщаме и задълженията наведнъж за много кратък период от време. Точно затова имаме програма, с която постепенно да ги намаляваме във времето."

С помощта на европроекти и със собствени средства болницата вече е оборудвана с апаратура от висок клас за ранно откриване на различни заболявания и тяхното лечение.

Проф. Карен Джамбазов – изп. директор на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив: "Успяхме да снабдим Отделението за образна диагностика с модерен магнитно-ядрен томограф, компютърен томограф, друга апаратура, мамографи, което е изключително модерно. Ние бяхме и един от първите центрове в страната с два линейни ускорителя, тъй като в областта на онкологията полагаме значителни грижи, да сме на ниво. Единственият в страната кибернож, с който можем да осъществим лечение на пациенти, които са с труднодостъпни тумори, с невъзможност за лечение по друг начин."

Наскоро болницата започна дарителска кампания за събиране на средства за изграждане на педиатричен и онкохематологичен комплекс.

Доц. Нарцис Калева - завеждащ Отделението по ендокринология- Детска клиника към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив: "Ролята на Детска клиника в участието в този празничен концерт е да представим и на него дарителската кампания за строеж на нова сграда на детска клиника. Всъщност детска клиника Пловдив е най-голямата детска клиника в България, това е единственото място, където за концентрирани всички тесни специалисти. Ние дължим на нашите пациенти не само добро обслужване от високо лекарско и сестринско ниво, но и добри условия. В момента ние искаме да създадем по-добри условия за нашите малки пациенти."
Проф. Карен Джамбазов – изп. директор на УМБАЛ "Свети Георги" -Пловдив: "Ще бъде много по-ефективно да се работи. Клиниките ще бъдат близо до основния корпус, който е в хирургиите и общо взето ще можем по този начин да имаме много по-модерна сграда приблизително на парите, на които ни струва ремонтът на една или две такива сгради."

Предстои да бъде изготвен проект, след което финансиране за изграждането му ще се търси и от държавата.