Намаляват делата при ЧСИ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Две причини има за намаляването на делага по искове на банки. Едната е промените в закона, които ограничават правата на финансовите институции, другата е, че намаляват лошите кредити. През изминалата година се отбелязва и сериозен спад в размера на исковете.

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители00: Масовите дела не са в хиляди левове, а са в стотици. Друга особеност е, че също драстично са намалели продажбите на недвижимите имоти с 24%.

Увеличават се делата, които са по искове на държавата и общините. Все повече хора, като частни лица се обръщат към частното съдебно изпъление, за да получат това, което им се дължи. Така събраните вземания по искове на граждани през 2018-та са рекордните 190 милиона лева.

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: Като събраните издръжки за деца са 6 милиона лева, неизплатените заплати са 7 милиона.

Промените в закона са защитили правата на длъжниците. Те вече оспорват оценки и разноски по изпълнението. Остава проблемът с големия брой добросъвестни длъжници, които са наследили дългове и разбират за това години по-късно. Според Камарата на частните съдебни изпълнители, час по-скоро трябва промените да се надградят с възможността за електронни справки.

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: Това са все неща, които изключително много ще помогнат на хората, независимо от коя страна са, дали са кредитори или длъжник. В полза и на двете страни е. Тъй като процесът ще стане много по-евтин, много по бърз и ще се спестят значителни разходи и лихви по задълженията.

Това е и начин хората да могат да проверяват дали наследяват дългове и да ги погасяват, без да се стига до съдебни процедури.