РЕКЛАМА


В средата на XIV век турците стъпват за пръв път на Балканския полуостров като съюзници на Йоан Кантакузин - претендент за престола на Византия. По това време България е разкъсана на няколко феодални владения, а безспорен лидер на полуострова е Сърбия на Стефан Душан. На трона в Търново е цар Иван Александър (1331-1371 г.), но владенията му не са централизирани. В Тракия наскоро се е отцепил още един самостоятелен владетел. Местен лидер, издигнал се от обикновен човек до водач на хиляди воини. И един от първите владетели на Балканите, осъзнал голямата опасност от турските племена.
През 1344 г. той печели битката при Бистонското езеро, потапяйки корабите на турския флот. При нашествието на турците през 1345 г. той се обръща с молба за помощ към Търново, но не я получава и остава сам в битката си. В по-късните войни с нахлуващите турци загиват престолонаследниците на Иван Александър - Иван (1349 г.) и Михаил (1355 г.)

Кой е Момчил войвода - това ще разберем в понеделник от 21 ч. в "История.BG" по БНТ1!

В студиото на "История.BG" разговаряме по темата с четирима медиевисти: проф. Милияна Каймакамова - СУ, проф. Христо Матанов - СУ, проф. Пламен Павлов - ВТУ и проф. Николай Овчаров - Археологическият институт на БАН.

Момчил - Родопският цар
"ИСТОРИЯ.BG" - 09.12.2019

РЕКЛАМА