Милен Керемедчиев: България е от страната на губещите от "Турски поток"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Русия открай време използва енергийните си възможности за оказване на политически натиск и постигане на политически цели. Путин печели по няколко направления – първо заобикаля Украйна и по този начин печели поредната битка с украинския президент.

Украйна се явява по пътя на основния руски транзит на газ. Заобикаляйки през "Турски поток" и бъдещия "Северен поток 2", Путин отслабва Украйна като фактор в преноса на газ – тя търпи не само финансови загуби, но и политически. Путин се старае всячески да удари Украйна, така че да отговори на засилващото се американско присъствие и влияние в страната”, обясни Керемедчиев.

По думите му завършвайки и "Северен поток 2", Русия ще придобие сериозна преднина в надпреварата с Украйна. Заобикаляйки Украйна, Русия достига директно до своите източници, увеличава възможностите за транзит и придобиване на приходи. И по този начин укрепва своите отношения с основния партньор в региона – Турция и съответно в бъдеще Сърбия и Унгария.

България е от страната на губещите, тъй като със създаването на "Турски поток", трансграничният балкански поток, който минаваше през Украйна, Румъния и България, ще намалее и ще спре своето съществуване, смята Керемедчиев.