РЕКЛАМА


Ще загубят ли българските граждани във Великобритания основните си права, ако правителството на Тереза Мей и ЕС не се споразумеят по всички въпроси около Брекзит - гост с коментар по темата в "Още от деня" беше вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Брекзит ще има. Проведен е референдум, подадена е молба за излизане от ЕС. Така че, Великобритания няма да бъде член на ЕС със или без споразумение, категорична е Захариева.

Тя обаче гарантира, че българите на територията на Кралството ще могат да останат там, независимо от изхода на преговорите с ЕС.

Захариева допълни още, че ще бъдат намалени таксите за подаване на документи за виза, а от страна на българската държава няма да има утежнения за английските граждани, желаещи да пребивават у нас.

Относно политическата криза във Венецуела, Захариева заяви, че призивът на българската страна е да се уважават демократично признатите права и да се намери изход от ситуацията по мирен път с организиране на нови легитимни избори.

Вицепремиерът коментира и въпроса с отпадането на т.нар. "Златна виза" за инвеститори у нас.

Екатерина Захариева: Българското правителство е идентифицирало този проблем още от февруари миналата година, има работна група в министерство на правосъдието. Текстовете със законовите промени са готови.

Проблемът е в т.нар. "бързи инвестиции", които не носят никакви работни места. Това са 1 млн. образно казано в банка в държавни ценни книжа т.нар. В същото време текстовете, свързани с даване на реални инвестиции, които са, ако не се лъжа, 500 хил. лв. инвестиция плюс 10 работни места те трябва да останат и тук сме категорични, това го запазваме, продължи министърът на външните работи.

Относно предвидената за днес блокада от гръцките фермери на Граничен пункт "Кулата" Захариева обясни, че се надяваме гръцките власти да не допуснат блокиране на границата.

27 години продължава този спор между Гърция и Македония. През това време другите вървят напред. Интересът на България е да имаме стабилни държави членки на ЕС и съюзници в НАТО, разбира се и съседи, обясни външният министър.

Вижте целия разговор във видеото.

Международни сюжети и български позиции - гостува Екатерина Захариева
"Още от деня" - 24.01.2019

РЕКЛАМА