Менда Стоянова: Има сива икономика и борбата с нея се води

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не бива да отричаме, че има сива икономика и борбата с нея се води. Тя е малко неравна, както обикновено, но трябва да кажа, че през последните години има значителни успехи в това отношение и те се виждат в цифрите на изпълнението на бюджета и на отделните данъци, каза Менда Стоянова.

Според нея най-голям е процентът на търговията в сивата икономика, защото може да се продава лесно без документи. "Но, за да се продава без документи, трябва и да се купи без документи, и тук вече отиваме в сектора на селското стопанство и хранителната промишленост, които са също източник на сива икономика", каза Стоянова.

Единият фактор, който може да влияе върху намаляване на сивата икономиката е контролът, но в света е доказано, че основният начин е развитието на обществото и икономиката. Колкото повече се развива икономиката, колкото повече нарастват доходите на хората, колкото повече имаме ръст в различните сфери, толкова повече се изсветлява икономиката каза председателят на комисията по бюджет и финанси.

Вижте целия разговор във видеото.