Мария Габриел: Цифровизацията позволява Европа да се проектира в бъдещето

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В началото на разговора те коментираха избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Мария Габриел още веднъж отправи поздравления за избора на г-жа Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Тя каза, че двете са си пожелали в дух на сътрудничество да направят конкретни предложенията, които вчера председателят на ЕК е споделила в ЕП.


Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика: Аз лично от една страна имам удовлетворение, че цифровизацията продължава да стои изключително високо в дневния ред на Европа. Такава беше и в нейната програма. Освен това обаче ми се иска да чувам повече неща, свързани с Централна и Източна Европа, повече неща, свързани с бюджета на Съюза, повече неща, свързани със Западните Балкани. Всички сме именно в това очакване - да превърнем в конкретни политики и реални действия вече споделената й визия за Европа вчера.

Мария Габриел посочи, че предстои изпращане на писма, които ще приканят ръководителите и премиерите на държавите членки да направят своите номинации. Има новост. Ще има изискване за предлагане на две имена - на мъж и на жена. "След това най-важният елемент е разпределението на ресорите, което ще стане в съответствие с програмата, която тя вече изложи. За България ресорът е силен и наистина носи реална полза в ежедневието. Имаме го сега. Това е цифровизацията - тя е част от ежедневието ни, тя е ресорът, който позволява Европа да се проектира в бъдещето", уточни тя.

Мария Габриел подчерта, че за нея е важно на базата на цифровизацията следващият ресор да има своите силни аспекти, които да включват сигурността, цифровите умения, инвестициите в образованието и всичко това да има пряко отражение върху индустрията. "Европа има повече отвсякога нужда да има своите европейски шампиони, да подпомага малките и средни предприятия, да подпомага своите startup-и, така че много бързо да се върнем в едно състезание, в което изоставаме, за съжаление, в момента", открои българският еврокомисар.

По повод на кибератаката срещу НАП вчера българският еврокомисар заяви, че ако България поиска помощ, Киберагенцията на ЕС може да реагира много бързо.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика: В очакване сме на такова искане. Ние сме готови, когато това бъде поискано. Защото инцидентът се случва в България. България е водещата страна. Наблюдаваме адекватна реакция от отговорните институции. Това, което за нас е важно, че имаме два механизма за реагиране - от една страна новия член 7. от Закона за киберсигурност, влязъл в сила само преди 3 седмици, който позволява киберагенцията ENISA много бързо да помогне на държавата членка да установи уязвимост и да й предложи технически капацитет за усилване на способността й за резистенция. А ние, като Европейска комисия, с нашето ядро за спешна реакция при киберинциденти също имаме възможност за изпращане на такива експерти.

Тя поясни, че в общия регламент за защита на личните данни има изискване до 72 часа след инцидента да бъде подадена информация на надзорния орган - в случая Комисията за защита на личните данни. Така ще има ясна представа за случилото се и ще бъдат взетни съответните мерки. В регламента са предвидени и санкции.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика: Не сме чакали тези атаки да се случват. В процес на финализиране на преговори сме за моето предложение за Европейски център за киберсигурност, защото, ако го имаше този център в този момент, имаме много бърза координация между отделните звена и националните центрове, така че всеки, който разполага с информация или добра практика, да бъде в услуга на разкриване на инцидента и въвеждане на действия с цел по-високо ниво на защита.

Вижте целия разговор във видеото.