РЕКЛАМА


У нас осиновените деца нямат право да потърсят информация за своите биологични родители, освен ако важни причини не налагат това. Обикновено, обаче нищо не се приема за важна причина.

В този брой ви разказахме историята на Десислава. Тя научава, че е осиновена, след като родителите й умират, докато роднините делят една нива.

Днешните коментатори в студиото бяха журналистът от в. "24 часа" Алексения Димитрова и юристът от програма достъп до информация Фани Давидова. С тях търсихме отговор на въпроса: Защо законът ревнив пази тайната на осиновяването?

В студиото на "Малки истории" беше и Ценко Атанасов от Габрово - едно пораснало момче, което търси истината за себе си. Той е роден през 1979 година. Осиновен е на четири години от дом "Майка и дете" в "Драгалевци" в София. От този период има само бегъл спомен. Когато е бил на 13 съседите му казват, че е осиновен. Преди време наема адвокат, за да получи достъп до делото за осиновяване, но прокурорът отказва достъп до информацията.

Срещнахме ви и с Лили Апостолова. Наскоро тя беше гост в предаването "Отблизо" с Мари и търсеше своите биологични роднини. Тя успя да намери своята сестра.

Представете си двама души, които не знаят, че са роднини се женят и си раждат деца. Защо законът допуска такива грешки? За това си говорихме с юриста Росица Иванова, психолога Елица Томова, изп. директор на "Национална мрежа за децата" Георги Богданов.

Ще се обърнем и към един друг много спорен момент от българското законодателство, свързан с осиновяването. Осиновителите имат право да прекратят осиновяването и да върнат детето като стока, от която те не са доволни.

Показахме ви и историята на малкия Максимилян. Осиновителите му са го взели, обикнали са го и след това са разбрали, че е болен от детска церебрална парализа. Те в никакъв случай не искат да се откажат от него и да прекратят осиновяването. В замяна на достойното им родителско поведение институциите не им помагат в лечението му.

Гледайте "Малки истории"  всяка събота от 14.15!

Малки истории – 5 април 2014
"Малки истории" - 05.04.2014

РЕКЛАМА