Любител на влечуги във Видин

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Редки видове змии от всички континенти на света притежава любителят на влечуги Николай Павлов от Видин. В забележителната му колекция има 5-метров тигров питон, огромна тарантула, две порчета и красива ангорска котка. Единствен в страната отглежда двойка азиатски тънкоопашати смокове, които скоро ще започне да развъжда. Какво е удоволствието да общуваш с нетипични домашни любимци вижте в репортажа на Лидия Каменова за "Денят започва".

Страстта на Николай по влечугите е от две десетилетия, но собствен терариум започва да създава преди 7 години. Първата покупка за 200 лв. бил тигров питон с размер малко по-голям от една педя. Сега красавицата Нола е змия с дължина около 5 м и тегло близо 60 кг. А ще расте още поне 2 до 3 м – казва с усмивка младият мъж. Нашите представи за змиите като страшни, студени и лепкави същества е погрешна, смята Николай. И екипът ни се увери, че допирът с фината кожа на питона е истинско удоволствие.

Николай Павлов: "Не, няма от какво да се страхувам. Тази змия е домашна, израснала ми е в ръцете, свикнала е с присъствието на хора около нея... Да, тя е душичка, тийнейджърка - няма агресия."

В природата тигровият питон се среща в Индия и други азиатски страни и е машина за убиване, но израсналата в терариума Нола е далеч по-благородна. Затова любопитството превъзмогвало страха у видинчани да я

докоснат, когато е показвана на обществено място.  Николай се гордее с още 8 змии и една тарантула.

Николай Павлов: "Това е тарантула, възрастна на около една година – граностола розеа – чилийска роза ... Паяк, защото имах фобия от паяци. Впоследствие разбрах, че няма от какво да ме е страх – това са насекоми, като всички останали. Моята жена казва, че това е като с татуировките – като започнеш, няма спиране."

Голямото семейство допълват и две порчета – Съни и Жорко, както и ангорският котарак Лъки, които не спират да лудуват.