РЕКЛАМА


Разправата с политическите врагове без съд и присъда, Народният съд, непотизмът на червения елит, убийството на свободния човек…

Сред тези и многото други прегрешения на режима, установен в България след 1944 г., несъмнено връх на антихуманизма са трудово-възпитателните общежития, наричани още и „лагери на смъртта“.

В следващия епизод на „История.bg“ ще разлистим една от най-мрачните и ужасяващи страници на социалистическа България, за да разберем как сталинизмът е градил социализмът.

За лагерите на социализма – в понеделник от 21 ч. по БНТ!

Участници в дискусията в студиото:

проф. Евелина Келбечева - преподавател в Американския университет, превърнала в лична кауза «влизането» на социализма в учебниците по история.
Атанас Киряков - кинорежисьор и сценарист, автор на над 100 документални филми, наложил темата за концлагерите в българското кино.
Даниела Горчева, която от 1990 г. живее в Холандия - журналист, публицист, документалист, политолог, гл. редактор на сп. „Диалог", изследовател на комунистическото минало.
Христо Христов - разследващ журналист, сценарист на документалните филми „Отворени досиета”, автор на сайта Държавна сигурност DSBG.com

Лагерът в Белене 1949 - 1989
"ИСТОРИЯ.BG" - 22.01.2018

РЕКЛАМА