РЕКЛАМА

Сутрешен блок | Лабораторно "отгледано" пилешко месо | Части от предаването - 15

Каузите и битките на омбудсмана - Мая Манолова

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Каузите и битките на омбудсмана - Мая Манолова

Каузите и битките на омбудсмана - Мая Манолова
Кучета надушват малария 00:02:08

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Кучета надушват малария

Кучета надушват малария
Лабораторно "отгледано" пилешко месо 00:01:47

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Лабораторно "отгледано" пилешко месо

Лабораторно "отгледано" пилешко месо
Най-мащабното учение на НАТО навлезе в активна фаза в Норвегия 00:03:11

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Най-мащабното учение на НАТО навлезе в активна фаза в Норвегия

Най-мащабното учение на НАТО навлезе в активна фаза в Норвегия
Формулата за успех: българският лекоатлет Валентин Андреев пред БНТ 00:03:39

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Формулата за успех: българският лекоатлет Валентин Андреев пред БНТ

Формулата за успех: българският лекоатлет Валентин Андреев пред БНТ
"Арт посоки" с Галя Крайчовска 00:02:15

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

"Арт посоки" с Галя Крайчовска

"Арт посоки" с Галя Крайчовска
Истории от архива - 2 ноември 00:05:16

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Истории от архива - 2 ноември

Истории от архива - 2 ноември
Животът в мрежата 00:04:55

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Животът в мрежата

Животът в мрежата
"През очите на слънцето" - мистерията на българския глас 00:08:40

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

"През очите на слънцето" - мистерията на българския глас

"През очите на слънцето" - мистерията на българския глас
Замърсяване на въздуха в София с фини прахови частици 00:03:38

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Замърсяване на въздуха в София с фини прахови частици

Замърсяване на въздуха в София с фини прахови частици
Без метро между „Сердика” и Националния стадион през уикенда 00:07:48

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Без метро между „Сердика” и Националния стадион през уикенда

Без метро между „Сердика” и Националния стадион през уикенда
Какво и колко замърсява въздуха в София? 00:14:31

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Какво и колко замърсява въздуха в София?

Какво и колко замърсява въздуха в София?
Мая Манолова: През законите за бюджета  променят закони без обществено обсъждане 00:13:55

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Мая Манолова: През законите за бюджета променят закони без обществено обсъждане

Мая Манолова: През законите за бюджета променят закони без обществено обсъждане
Адв. Марковски: Илюзия е, че един убиец се разкайва 00:13:43

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Адв. Марковски: Илюзия е, че един убиец се разкайва

Адв. Марковски: Илюзия е, че един убиец се разкайва
Геновева Радева представи филма "Тревненски слънца" 00:04:51

БНТ 1 | 02.11.2018 | Сутрешен блок

Геновева Радева представи филма "Тревненски слънца"

Геновева Радева представи филма "Тревненски слънца"

Кое е първо – яйцето или кокошката? Този въпрос не стои на дневен ред - поне една в американска хранително-техническа лаборатория в Калифорния. Там са успели да направят пилешки хапки, използвайки само стволови клетки от птици, без самите те да пострадат. Вижте как. Разказва Ива Стойкова.

Малко момиче, което хапва сандвич с пилешко месо в заведение за бързо хранене – гледката е напълно обичайна, а милиони хора по света ежедневно консумират такава храна. Хранителните технологии обаче така се развиват, че вече сандвичите скоро може да не са това, което бяха. Стволови клетки от птица се комбинират с растителни протеини, например от бобови култури, за да се получи в крайна сметка вкус и текстура подобни на пилешкото месо.

Джошуа Тетрик: Светът, в който живеем, е с нарастващо население и все по-голям натиск над нашите водни ресурси и над земята ни изобщо. Имаме нужда от по-добър начин на живот. По-чист и безопасен.

Така се ражда идеята на хората да се предложи месо, което те обичат да похапват, но без да се убиват животни. Опитали иновативните пилешки хапки потвърждават, че вкусът наистина е като оригиналния.

Мъж: Вкусът е страхотен! И структурата е съвсем добре. Това не е лесно, нали? Не ми липсваше истинският вкус. А и е на основата на растения, здравословно е.

Големият проблем пред базираната в Сан Франциско компания обаче е как да направят продуктите си достъпни. В момента килограм от тяхното месо струва 100 долара.

Междувременно компанията е пуснала и линия продукти без яйца, като майонеза например. Заместителите на яйцата също са на растителна основа. Следващата цел – лабораторно „отгледани” говеждо и риба.



Лабораторно "отгледано" пилешко месо
"Сутрешен блок" | "Каузите и битките на омбудсмана - Мая Манолова" - 02.11.2018

РЕКЛАМА