РЕКЛАМА

Още от деня | Красимир Ципов: Хората очакват да видят решение | Части от предаването - 4

Напрежение в Габрово. Какво изплува на повърхността? 00:41:04

БНТ 1 | 12.04.2019 | Още от деня

Напрежение в Габрово. Какво изплува на повърхността?

Напрежение в Габрово. Какво изплува на повърхността?
Красимир Ципов: Хората очакват да видят решение 00:17:07

БНТ 1 | 12.04.2019 | Още от деня

Красимир Ципов: Хората очакват да видят решение

Красимир Ципов: Хората очакват да видят решение
Втората пенсия - думата на експертите 00:14:19

БНТ 1 | 12.04.2019 | Още от деня

Втората пенсия - думата на експертите

Втората пенсия - думата на експертите
Между Брюксел и София - евродепутатът Ангел Джамбазки 00:08:01

БНТ 1 | 12.04.2019 | Още от деня

Между Брюксел и София - евродепутатът Ангел Джамбазки

Между Брюксел и София - евродепутатът Ангел Джамбазки

Премиерът поиска оставката на директора на полицията в Габрово по-рано през днешния ден. Оставката е факт. "Нашият анализ, който вчера започна, показа няколко слабости. На първо място от страна на директора, който всъщност е и ръководител на цялата дирекция, не са положени усилия да се убеди Прокуратурата да бъдат задържани тези лица за 72 часа. На следващо място, много лоша преценка за създалата се ситуация онзи ден - за протеста. Твърде късно се поискаха допълнителни сили от страна на министерството, които ние осигурихме, и от страна на дирекция "Жандармерия", и от страна на специализираните полицейски сили на съседните на Габрово дирекции", каза в студиото на "Още от деня" заместник-вътрешният министър Красимир Ципов.

Според него категорично трябва да се понесе отговорност не само от директора, но и от други лица. Разпоредена е проверка от министъра. Той уточни, че резултатите на тази дирекция не са никак лоши и предположи, че именно добрите резултати и липсата на проблеми са "притъпили сетивата" на ръководството.

Красимир Ципов: Важно е в момента да призовем хората да запазят спокойствие. Тези проблеми няма да се решат когато на протестите те се позовават на провокации.

Зам.-министърът обърна внимание, че в Габрово няма компактна маса ромско население, няма и заселване на роми. Става дума за няколко квартала с по няколко къщи. Но след като е имало сигнали, на които полицията не е отговорила, не е откликнала, не е проверила, трябва някой да понесе отговорност.

Красимир Ципов: Ромското население за Габрово не криминогенен фактор. И поради тази причина в случая можем да кажем, че реакцията не е била на това ниво, което са очаквали гражданите на Габрово.

Според него хората очакват да видят решение и то на всички власти - както на държавната, така и на местната. За целта трябва да има диалог и спокойствие, добави той.

Красимир Ципов: Ние сме готови, включително да изпратим допълнителни сили. Това трябва да стане ясно на всички. И призовавам гражданите да се организират и да определят човек за контакт. През последните два дни тези протести не са регламентирани, няма организатори, полицията няма с кого да комуникира.

Той е на мнение, че хората моат да бъдат успокоени с адекватна реакция от цялата администрация, бърза процедура за извършителите на това деяние.

Красимир Ципов: Недопустимо е по такъв начин да се нанасят телесни повреди на граждани в магазини по хулигански подбуди. По никакъв начин не е била провокирана тази агресия.

Вижте целия разговор във видеото!

Красимир Ципов: Хората очакват да видят решение
"Още от деня" | "Напрежение в Габрово. Какво изплува на повърхността?" - 12.04.2019

РЕКЛАМА