Кой заплашва колекцията на Светлин Русев - говори дъщерята на художника

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ралица Русева споделя изумлението си, че такава подписка излиза изведнъж, сякаш в момента има някаква заплаха за колекцията.

"Кой е заплаха. Излиза, че наследниците в мое лице и в лицето на сестра ми. ние сме заплахата. В тази подписка е заложено едно противопоставяне още в самия текст - разделение на лагери на добрите, загрижените без да се в ущърб на наследниците, т. е. предполага се, че ние искаме да навредим на колекцията, а една група хора да помагат..."

Русева постави на подробен анализ писмото, като започна с адресата - министъра на културата. Запозна ни и със своите действия във връзка с колекцията на своя баща.

"Аз и като наследник, и като много, много дългогодишен музеен специалист, куратор на изложби в най-големите музеи в света, няколко дена след погребението на моя баща се обърнах към министъра на културата Боил Банов. Той ме прие, извика и сътрудник от културно наследство с тефтера си и започнахме да обсъждаме как да продължим разговорите, които баща ме водил с него по отношение на колекцията. Отсега нататък аз какво ще правя, по какъв начин министерството ще ми сътрудничи... Аз този разговор съм го провела... Още не съм се съвзела и първата ми работа е да се заема да изграждам концепцията и институционалните контакти за колекцията."

Ралица Русева подчерта, че не е получила никаква помощ, а още от преди погребението на маестро Русев "всички са само искали, изисквали" и семейството е било подложено на агресия и тормоз. Хора от този списък са искали, например, един - произведение на изкуството на стойност 100 хиляди лева, други - да си вземат своите произведения без документи, за да не им се случело нещо.

"Това, което ми се струва върха на цинизма..., тъй като в тази подписка непрестанно се говори за запазване на целостта на колекцията, двама от подписалите, изключително познати фигури, много старателно от тази "цялост на храма" се опитват да захапят голямо парче от произведения... Едната персона, подписвайки това същия ден... нейният адвокат е изпратен при моя, за да видим ще може ли тя да накърни "целостта на храма"... Абсолютно сериозно, те са и сериозни и известни фигури."

По-нататък в разговора Русева обясни защо точно сега, пет месеца след смъртта на художника, колекцията се оказва под заплаха. Ще разберете повече във видеозаписа.