Космическа разходка за дами

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Американските астронавти Ан Маклейн и Кристин Кох се очаква да полетят в космоса на 29 март. Първоначално полетът е бил планиран за есента. Неговият директор също е жена - Мери Лорънс, както и контролиращият пътуването - Джаки Каджи. То би трябвало да бъде с продължителност седем часа.

Ан Маклейн, астронавт: "Мисля, че кариерата ми и може би самото ми присъствие на Международната космическа станция показва, че жените и момичетата могат да постигнат всичко. Без извинения!"

Ан Маклейн и Кристин Кох са били част от астронавтския клас на НАСА през 2013 година, в който половината участници са жени. За участие в него били подадени над 6100 формуляра.

В момента Макклейн е на борда на МКС като част от експедиция 58, докато Кох ще полети на 14 март, за да достигне експедициите 59 и 60 с командир Алексей Овчинин и астронавта Ник Хейг.

Според НАСА космическите разходки се провеждат по различни причини - извършване на работа извън космическия кораб, провеждане на научни експерименти, тестване на ново оборудване, поправка на спътници или космически кораби, които вече са в космоса - вместо да ги връщат на Земята, за да ги поправят.