РЕКЛАМА

Панорама | Теория и практика на корупцията | Части от предаването - 6

Теория и практика на рушвета 01:00:11

БНТ 1 | 20.10.2017 | Панорама

Теория и практика на рушвета

Теория и практика на рушвета
Теория и практика на корупцията 00:07:13

БНТ 1 | 20.10.2017 | Панорама

Теория и практика на корупцията

Теория и практика на корупцията
Израелският писател Давид Гросман: Докато имаш въображение, имаш и надежда 00:11:12

БНТ 1 | 20.10.2017 | Панорама

Израелският писател Давид Гросман: Докато имаш въображение, имаш и надежда

Израелският писател Давид Гросман: Докато имаш въображение, имаш и надежда
БСП и скандалите. Депутатът Георги Свиленски​ 00:12:25

БНТ 1 | 20.10.2017 | Панорама

БСП и скандалите. Депутатът Георги Свиленски​

БСП и скандалите. Депутатът Георги Свиленски​
Цецка Цачева: Нужно е да лекуваме обществото и държавата от корупцията 00:10:39

БНТ 1 | 20.10.2017 | Панорама

Цецка Цачева: Нужно е да лекуваме обществото и държавата от корупцията

Цецка Цачева: Нужно е да лекуваме обществото и държавата от корупцията
Човекът срещу системата. Два отговора на един въпрос 00:14:23

БНТ 1 | 20.10.2017 | Панорама

Човекът срещу системата. Два отговора на един въпрос

Човекът срещу системата. Два отговора на един въпрос

Най-известната разследваща малтийска журналистка Дафне Галиция загина във вторник взривена в колата си. Тя пишеше за корупцията по високите етажи и работеше по досиетата“Панама“. Читателите на блога ибяха почти колкото населението на Малта. Половин час преди смъртта си тя публикува пост, в който обвинява началникът на кабинета на премиера в корупция. Последното изречение от него е: „Навсякъде където погледнете има мошеници. Ситуацията е отчайваща...“

Часове по-късно, синът ѝ Матю Галиция, също разследващ журналист, написа:

„Ние сме хора на война ,срещу държавата и организираната престъпност, които станаха едно цяло“.

„Тази отровна комбинация навсякъде по света се нарича мафия“, каза преди 2 години в среща за „Панорама“ човекът , който отлично познава теорията и практиката на това срастване. Италианският прокурор Никола Гратери, човекът вкарал в затвора босовете на калабрийската мафия, оцелял в покушения, живеещ 27 години под охрана.

Архив - Панорама, декември 2015-а:

БНТ: Какво се случва в държава, където няма правосъдие?

Никола Гратери - италиански прокурор:
„Там където няма правосъдие ,няма и държава.Няма и демокрация.А демокрация има там където съществуват правила.Там, където човек може да изрази мислите си и да направи икономически избор.Без правото на избор и без правосъдие нищо не съществува!"

Прокурорът Никола Гратери и журналистът Антонио Никасо, напуснал Италия заради заплахи за живота си, твърдяха, че там, където дълго има безнаказана корупция, обществото рано или късно става слабо, разделено, разпадащо се. Казаха , че България не трябва да отлага дълго тази битка. Особено, когато светът се тресе от заплахи, които атакуват сигурността на държавите отвън и отвътре.

Година по-късно в България продължава спорът как да се води борбата с корупцията. Нужен ли ни е нов независим орган, нова комисия, нови закони, нов подход...

Димитър Събев - журналист:
„Разбирате ли ,не е възможно с един нов орган ,да се реши въпрос ,който е на голямо политическо националноравнище...Партиите в България са се превърнали в основни носители на корупцията.И дори да е напълно законна тяпак си остава корупция,защото става дума за покваряване.По абсолютно законен начин сега можеш да обереш парите на хората по такъв начин ,че да ги докараш до унижение и просешка тояга.“

Димитър Събев е с опит в икономическата и разследваща журналистика. Работил е в радио, закритото списание „Тема“, сега е фрийлансър. Поддържа сам сайта си „Бодил“. Знае какво е да се освобождават от теб, да се чувстваш като „глас в пустиня“, да трупаш неприятности.

Димитър Събев - журналист:
„Във всеки нов орган има инсталирано нещо,което да се провали,когато се настъпят нечии интереси.15 органа за борба с корупцията да направим,борба с високата ,средната ,ниската корупция да направим,когато там има инсталиран,бъг,дефект в системата,ей така ще бъде няма да работят..."

БНТ: "Всъщност, ако нямаме отговорите за КТБ, има ли изобщо разговор за борба с корупцията."

Димитър Събев - журналист: "КТБ е само една от гнилите ябълки в системата и ако има желание да се разтърси институциятана властта в България ще се намерят много примери за системни нарушения.Само това ще кажа ,че от Панама в България са инвестирани точно когато КТБгръмна с 1 милиад евро."

Той казва, че всичко, което се разкрие в България, остава без последствия. Мошениците винаги оцеляват, следите се заличават.

Димитър Събев - журналист:
"Много мои колеги изкарват факти ,неща, скоито с очите си виждам ,че има улики.Добре ,изкарваш ги ,журналистите изкарват тези неща,показват ги ,написват ги ,какво става после?Хората са претоварени от информация,четат и казват ,всичко е отчайващо,обръщат се и отминават по своя път.Именно там е скъсана веригата между разкритието на журналиста и задействането на институциите ,върху това трябва да се работи.... Хората в България не търсят качествена журналистика защото икономическите сили ,които държат хората в подчиненено положениие просто нямат интерес да финансират качествена журналистика."

Прокурорът Гратери и журналистът Антонио Никасо - архив „Панорама”, декември 2015-а.

БНТ: "Ако всичко е продадено, как да се справи обществото. В България често си задаваме този въпрос?"

Никола Гратери:
"Общестовото може да направи изключително много.Но на първо място всеки трябва да започне да си върши работатата“.
Антонио Никасо:
“Антонино Капонето ,който беше човекът създал службата Антимафия в Палермо,често повтаряше,че за да се разбие мафията е необходима армия от начални учители.Със сигурност имаме нужда от добри закони ,но и от участието на обществото.
Димитър Събев - журналист:
„Именно тогава имаме изход от тази отчайваща ситуация. Въпросът е ,че хората са склонни да се отчайват и хората не са склонни да инвестират целия си живот в борба с неща ,които са ветрени мелници.На хората за да се се възмутят истински от тази корупция трябва да се помогне с журналистика.Хората ще се възмутят истински когато видят ,че и другите хора се възмущават.В противен случай те ще си мислят,че са самии ще изпадатв позната от социалната теория „дилема на затворника“.Не искаш да направиш нещо,защото никой друг няма да подхване твоята инициатива.“

Тази седмица на една стена в Малта неизвестна ръка написа последния самотен пост на убитата малтийска журналистка Дафне Галисия: “Навсякъде, където погледнете, има мошеници.П оложението е отчайващо.“

Най-мълчаливото изречение на света, което казва всичко... За обществата, където дълго се мълчи.

Теория и практика на корупцията
"Панорама" | "Теория и практика на рушвета" - 20.10.2017

РЕКЛАМА