РЕКЛАМА

Панорама | Корнелия Нинова: Политиката, която предлагаме, е разумна, възможна и изчислена | Части от предаването - 5

Левият план 01:04:29

БНТ 1 | 03.02.2017 | Панорама

Левият план

Левият план
Тръмп, Европа, България - Огнян Минчев и Любомир Кючуков 00:19:20

БНТ 1 | 03.02.2017 | Панорама

Тръмп, Европа, България - Огнян Минчев и Любомир Кючуков

Тръмп, Европа, България - Огнян Минчев и Любомир Кючуков
Петър Стоянов: Героят на 4 февруари беше създаващото се в България гражданското общество 00:15:04

БНТ 1 | 03.02.2017 | Панорама

Петър Стоянов: Героят на 4 февруари беше създаващото се в България гражданското общество

Петър Стоянов: Героят на 4 февруари беше създаващото се в България гражданското общество
Корнелия Нинова: Политиката, която предлагаме, е разумна, възможна и изчислена 00:24:06

БНТ 1 | 03.02.2017 | Панорама

Корнелия Нинова: Политиката, която предлагаме, е разумна, възможна и изчислена

Корнелия Нинова: Политиката, която предлагаме, е разумна, възможна и изчислена
Как Тръмп разтърси света 00:04:28

БНТ 1 | 03.02.2017 | Панорама

Как Тръмп разтърси света

Как Тръмп разтърси света

Първите стъпки на служебното правителство са обнадеждаващи, но ще го оценяваме по действията му след седмица-две по това дали ще спрат кражбите, дали ще подготвят почтено изборите и дали ще подготвят българското председателство на Европейския съюз, това заяви в студиото на "Панорама" председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя беше категорична, че от състава на това правителство е видно, че БСП не е участвала в реденето му. "Може би общата характеристика на правителството е, че това са хора, които си разбират от работата." Тя допълни, че не бива партията, която е подкрепила президента, да му реди служебен кабинет или да му казва какво да прави. "Президентът е държавен глава на нацията. Румен Радев е избран с над 2 млн. гласа не само на БСП", посочи Нинова и допълни, че "не е редно и морално БСП да му реди кабинета".

Председателят на БСП оцени много положително първите стъпки на президента Румен Радев. "Той е човек на думата, последователен. Каквото каза в кампанията си, го прави в първите си действия. Познавам всичките му ангажименти в кампанията, които той пое пред хората." Тя определи като много силна срещата му в Брюксел, при която категорично доказа, че няма никакво намерение да отклонява България от европейския курс. "Но това беше и среща, на която с характер заяви: "Санкциите срещу Русия са вредни за България и за Европа!" Румен Радев поиска промяна и в Дъблинското споразумение, според което бежанец, влязъл в България като първа страна, и след това отишъл в Европа, трябва да се върне в България. Президентът на България подчерта, че тази клауза трябва да бъде променена, каза тя.

Като успех тя определи и наложеното от Радев вето върху концесиите, като, по думите й, по този начин спря един напълно грабителски закон, който съсипва държавната и общинската собственост и който е тежка основа за корупция.

По повод на предизборните обещания на БСП, Корнелия Нинова посъветва да не се гледат думите, а това, което управляващите са правили, когато са били на власт. Според нея предложението младите семейства да бъдат освободени от лихвите по кредитите за закупуване на дом, би ги накарало да останат в България. Тя припомни, че тази мярка е прилагана от правителството на БСП през 2008 г. и допълни, че при обявената печалба на банките в размер на 1 млрд. няма причина да не се разговаря с тях за лихвите на младите семейства.

Акцент в програмата на БСП е стимулиране на собственото, българско производство, защото то осигурява работа, осигурява данъци, от които да има пари за здравеопазване, образование и т.н. Ние предлагаме това да се реализира чрез фонд, в който ще има заделени пари, чрез които ще бъдат подпомагани български фирми, кандидатствали и защитили свои добри проекти, обясни Нинова.

По думите на Корнелия Нинова за реализацията на програмата на БСП ще са необходими около 1 млрд. и 900 хиляди, които могат да бъдат осигурени "със сегашния финансов ресурс на България, дори без да поставяме по-висок икономически растеж или по-висока събираемост - със същите пари, но разпределени в други посоки, по различен начин бюджетирани". Държавата няма да се окаже като при Виденов, подчерта тя и допълни, че политиката, която предлагат е разумна, възможна и изчислена.

Целта България да стане 8 милиона е много дългосрочна, заяви Нинова. Тя е реализуема за 30-50 години. "Демографската криза е толкова тежък проблем, че иска хоризонт до 50 години. И е лидерско да кажеш - да, ние гледаме напред, за да си спасим народа от изчезване." Тази цел ние я поставяме като цел за национално съгласие, категорична беше тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Корнелия Нинова: Политиката, която предлагаме, е разумна, възможна и изчислена
"Панорама" | "Левият план" - 03.02.2017

РЕКЛАМА