Кой ще оглави БСП?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това беше исторически юлски пленум, заяви Кирил Добрев, депутат от Коалиция за България, лидер на организацията на БСП в Софийска област, в студиото на "Още от деня". Настъпва нов етап за БСП, това е една желана и много изстрадана промяна и най-важното е, че Сергей Станишев сам узря, че траябва да направи тази промяна, защото тя е необходима, за да оцелее партията. Така коментира Кирил Добрев подадената от лидера на БСП оставка и изрази надежда, че след тази промяна ще започне възраждането на партията. БСП е изтощена от десетките загуби, заяви още Добрев.

БСП е най-демократичнатра партия и това не е клише, заяви депутатът от Коалиция за България. Всеки, който получи номинация и събере подписи на конгреса, може да се кандидатира за лидерския пост, подчерта Кирил Добрев и каза, че е добре кандидатите за лидер да прочетат какво са говорили, защото трябва да има пълен синхрон между това, което говориш и това, как действаш. Сред посочени в студиото имена на кандидати за лидер - Янаки Стоилов, Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев и Мая Манолова - Кирил Добрев посочи като негов избор Драгомир Стойнев. Преди година и половина 22-те организации на БСП в Софийска област за предишния конгрес бяха номинирали Драгомир Стойнев, подчерта Добрев и поясни, че той не е нова кандидатура.

Кирил Добрев коментира и кандидатурата на Янаки Стоилов, като заяви, че няма претенции към неговата лява идентичност, само че "той представляваше едни хора, ляво мислещи, в една битка и избра удобното място в Изпълнителното бюро" и, според израза на Добрев: "някак си шкартира тези хора". Всички тези кандидатури са достойни и не знам кой ще бъде избран, това ще се реши на конгреса, подчерта отново демократичността на избора Добрев.

Аз съм фен на Драго Стойнев отдавна, ние сме водили много битки с него, подчерта Кирил Добрев. От посочените кандидатури нито един не е човек на някого, подчерта депутатът от Коалиция за България. Всеки един от тях е човек на БСП. Те са достойни хора, подчерта той.

Пътят, който трябва да извървим БСП и АБВ не е дълъг, но е много стръмен, защото две години членовете и симпатизантите на БСП се молеха и на Станишев, и на Първанов да си подадат ръка. Две години те не го направиха и само те двамата знаят защо, коментира взаимоотмошенията между БСП и АБВ Кирил Добрев. Първанов избра нов път - на АБВ, и черпеше сила от нашата слабост, подчерта Добрев. Днес партията има ново лице и призовавам всички онези млади и не толкова млади активни членове и симпатизанти, които бяха на БСП и избраха друга политическа сила, да ни подкрепят, защото БСП остава оригиналът, убеден е Кирил Добрев.