Кои са предците на Иисус Христос?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Доц. Екатерина Дамянова: В навечерието на Рождество Христово ние осезателно преживяваме идването на Христос като човек, въплъщението, при което той става истински човек. Той е истински Бог, но е и истински човек. Христос произлиза от жизнения поток на човечеството, но като божество влиза в него.

Доц. Екатерина Дамянова изтъкна, че „имената в родословието на Иисус Христос присъстват в библейския текст не случайно: първо, за да се подчертае връзката между Новия и Стария завет, и второ, за да се проследи потеклото на Спасителя.”

Влади Райчинов: Матей започва родословието на Господ Иисус Христос от Авраам, защото зад еврейското мислене е много важно да бъде свързана личността на Месията с патриарсите на тяхната нация като Богоизбран народ. Докато Лука в обратен ред, нареждайки имената стига чак до Адам, дари наричайки го него "Син Божий".

За разликите в избора на имената, споменати в родословието на Сина Божий от двамата евангелисти, и двамата богослови подчертаха, че те по различен начин преследват една и съща цел: да се докаже достойнството на Иисус Христос като Месия.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад