Кирил Цочев: Имам усещането, че управляващите не искат енергийната стратегия да види бял свят

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Идеята за енергийната стратегия се реализира през септември миналата година в кабинета на Даниела Бобева, във връзка с решението на Народното събрание от 4 септември, обнародвано в ДВ на 10 септември за създаване на нова енергийна стратегия на България. Това заяви в студиото на "Още от деня" Кирил Цочев, вицепремиер в две правителства и участник в работната група по реализацията на проекта. Още в самото начало се установи, че енергетиката ни е почти в колапс. Официално работната група беше конструирана от Даниела Бобева на 8 октомври м.г.

Задълженията на НЕК към началото на работата на експертната група беше 2 млрд. 353 млн. лева, а сега вече е 3 млрд., посочи Цочев. Той беше категоричен, че за цялата енергийна стратегия държавата е платила 15 000 лева. В доклада към министър Стойнев групата предложи сериозен тригодишен план, наречен "16 мерки до 2016 година". За съжаление тези мерки въобще не бяха обсъдени. Най-важната от мерките е анализ на ситуацията и финансова стабилизация на дружествата, коментира той.

Енергийната стратегия беше приета единодушно от членовете на работната група и беше внесена през март в Министерство на икономиката и енергетиката. Последваха 4 срещи между БЕХ и Министерство на икономиката и беше приет протокол. Трябваше да има обществено обсъждане на енергийната стратегия с енергийни експерти и различни политически сили, но такова не се състоя, каза Цочев и сподели, че има неприятното усещане, че сегашните управляващи нямат желание тази енергийна стратегия да види бял свят.