РЕКЛАМА


Мексиканско пиле с ориз

Необходими продукти:
За пилето:
Пилешки бутчета (долна част) - 4-5 бр.
Пушен червен пипер - 1 ч.л.
Лют червен пипер - 1 ч.л.
Кимион - 1/4 ч.л.
Лайм - 2 бр.
Зехтин - 4-5 с.л.
Черен пипер
Сол


За ориза:
Дългозърнест ориз - 200 г
Лук - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Червени чушки - 2 бр.
Доматено пюре - 1 с.л.
Консервирани домати - 200 г
Черен боб - 1 консерва
Тиквичка - 1 бр.
Зелена люта чушка - 1 бр.
Магданоз - 1 връзка
Зехтин
Сол

Начин на приготвяне:
Поставете пилешките бутчета в тавичка. Полейте обилно със зехтин, подправете със сол и черен пипер. Изстискайте сок от лайм. Добавете кардамона, сладия и люта червен пипер и кимиона. Втрийте маринатата в месото, покрийте съда с фолио и оставете да се маринова.
Загрейте зехтин в дълбок съд на котлона. Нарежете главата лука и скилидка чесън на ситно. Загрейте олио в дълбок съд. Задушете зеленчуците до омекване. Обелете и нарежете тиквичката на кубчета и я прибавете в съда. Подправете със сол и черен пипер. Разполовете и почистете лютата чушка от семките. Нарежете я на ситно и я добавете в тигана. Нарежете и две червени чушки и добавете и тях. Добавете чаена чаша ориз и запържете за кратко. Накълцайте връзка магданоз на ситно. Налейте чаша водата, сипете консерва домати и добавете супена лъжица доматеното пюре. Разбъркайте добре и оставете ястието да се готви на умерен огън за 15 минути.
През това време загрейте бучка масло с няколко капки олио в отделен съд. Запържете маринованите пилешки бутчета от всички страни до златисто.
Добавете буркан червен боб и накълцания магданоз при ориза със зеленчуци и разбъркайте финално. Прехвърлете запържените пилешките бутчета в ориза и изпечете ястието във фурната за още половин час.

Бонбони “Бригадейро”

Необходими продукти:
Масло - 1 с.л.
Кондензирано мляко - 400 мл
Черен шоколад - 150 г
Кардамон - 1/4 ч.л.
Канела - 1/4 ч.л.

За гарниране:
Шамфъстък - 70 г
Кокосови стърготини - 50 г
Какао - 50 г

Начин на приготвяне:
В дълбок тиган на котлона загрейте супена лъжица масло и 400 мл кондензираното мляко на ниска температура. Изчакайте маслото да се разтопи и млякото да се сгъсти леко. Нарежете 150 г шоколад на ситно и го добавете към сместа. Разбъркайте, за да се разтопи. Овкусете с щипка канела и кардамон. Бъркайте, докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда. Прехвърлете в широк или плосък съд и охладете напълно. Оформете топчици с ръце.
Накълцайте шепа шамфъстък на ситно и го поставете в купичка, подходяща за овалване. В други две сипете кокосови стърготини и какао. Оваляйте бонбоните Бригадейро в различните вкусове и сервирайте.

Мексиканско пиле с ориз и бонбони “Бригадейро”
"Храна за душата" - 30.01.2019

РЕКЛАМА