РЕКЛАМА


В този брой на предаването ще видите:

Киш с шунка и сирене

Необходими продукти:

За тестото:

Масло - 150 г

Брашно - 300 г

Яйца - 2 бр.

Сол - 1 щипка


За пълнежа:

Заквасена сметана - 200 г

Готварска сметана – 150 мл

Яйца - 4 бр.

Кашкавал - 100 г

Шунка - 150 г

Праз - 1/2 стрък

Чушки - 2 бр.

Чубрица - 1 ч.л.

Босилек - 1 ч.л.

Черен пипер

Сол

Зехтин

Начин на приготвяне:

Смесете в купа 300 г брашно, 150 г студено масло, щипка сол, две яйца и разбъркайте. Добавете 2-3 лъжици вода, ако е необходимо. Омесете тестото, увийте го във фолио и го оставете в хладилник за половин час. Щом извадите тестото от хладилника го разточете с дебелина 1 см. Намажете формата с олио и малко брашно. Прехвърлете листа във формата и притиснете добре по стените на съда. Направете дупчици с вилица по тестото и изпечете за 10 минути в предварително загрята на 180 С фурна. За плънката загрейте зехтин, нарежете праза и го задушете. Нарежете на ситно и шунката и добавете в тигана, а накрая и червената чушка. Овкусете сместа със сол и черен пипер. В друг съд разбийте 3 яйца, добавете 200 г заквасена сметана. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Излейте и 150 мл готварска сметана. Оставете пълнежа с шунка, праз и чушки да се охлади за кратко и обединете с яйчено-сметановата смес. Извадете основата от фурната и сипете плънката вътре. Настържете кашкавал и изпечете киша на 220 градуса за около 20-25 минути.


Пържени филийки с хрупкав бекон или сладко от смокини

Необходими продукти:

Прясно мляко - 150 мл

Сметана - 100 мл

Яйца - 3 бр.

Хляб за тостер - 6-7 филии

Бакпулвер - 1 ч.л.

Масло - 50 г

Олио - 2 с.л.

За соления вариант:

Шарен бекон - 100 г на слайсове

Мед - 2 с.л.

Черен пипер

Сол

За сладкия вариант:

Мед - 2 с.л.

Шушулка ванилия - 1 бр.

Сирене - 100 г

Крема сирене - 250 г

Сладко от смокини - 1 бурканче

Начин на приготвяне:

Подредете слайосвете пушен бекон в тава върху хартия за печене. Подправете с черен пипер и ги поставете в загрята фурна на 190 С, докато станат хрупкави. Разбийте две яйца, подправете ги със сол, добавете 100 мл готварска сметана и 150 мл прясно мляко. Извадете семената на половин шушулка ванилия, разделете сместа на две части и добавете ванилията само в едната. Добавете и по една лъжичка бакпулвер и в двете смеси. Загрейте мазнина в тигана. Потопете филийките в сместа и ги изпържете до златисто.

Гарнирайте соления вариант филийки с разбити крема и бяло сирене, с хрупкавия бекон и полейте с мед или сладко отгоре. Гарнирайте сладките филийки с мед, сладко или пудра захар.

Киш с шунка и сирене и пържени филийки с хрупкав бекон или сладко от смокини
"Храна за душата" - 29.01.2019

РЕКЛАМА