РЕКЛАМА


Салата “Капрезе” с босилеково песто и медено-балсамов дресинг

Необходими продукти:
Домати - 3-4 бр.
Биволска моцарела - 300 г

За босилековото песто:
Босилек - 2 връзки
Белени бадеми - 70 г
Пармезан - 30 г
Зехтин - 120 мл
Чесън - 1-2 скилидки
Сол - 1 ч.л.

За балсамовия дресинг:
Балсамов оцет - 3 с.л.
Мед -1 с.л.
Зехтин - 6 с.л.

Начин на приготвяне:
Започнете от босилековото песто. Измийте и подсушете две връзки пресен босилек. Сложете листата в блендера заедно със 70 г белени бадеми, две скилидки чесън и 30 г пармезан. Полейте зехтин и посолете. Започнете да пасирате сместа, като добавяте постепенно зехтин на тънка струйка докато пестото стане гладко и кремообразно.
Нарежете доматите на шайби. Нарежете и моцарелата по същия начин. Подредете салатата Капрезе като редувате домат, моцарела и лъжичка босилеково песто.
Пригответе дресинга като смесите в купичка 50 мл оцет и 1 с.л. мед. Разбъркайте добре, докато меда се разтвори напълно. Добавете зехтин и разбъркайте финално.
Полейте салатата с медено-балсамовия дресинг и сервирайте.

Паста “Аматричана”

Необходими продукти:
Спагети - 1/2 опаковка
Бекон или панчета - 150 г
Лук - 1 малка глава
Зехтин - 3-4 с.л.
Сушена люта чушка - 1 бр.
Сухо бяло вино - 50 мл
Домати - 500 г
Сирене Пекорино - 50 г
Черен пипер
Сол

Начин на приготвяне:
Поставете пастата да се вари в подсолена вода. Загрейте зехтин в тигана. Нарежете глава лук на ситно и 150 г бекон на парчета. Прехвърлете в тигана, посолете и задушете за кратко. Почистете сушена червена чушка от семената, наситнете и добавете към лука и бекона. Подправете сместа с черен пипер. Пасирайте или нарежете на ситно 4-5 домата и ги добавете в тигана. По обогатете соса с чаена лъжичка босилеково песто. Налейте 50 мл бяло вино и оставете соса да къкри на умерен огън за 20 минути.
Извадете пастата ал денте, отцедете я и я прехвърлете в съда със соса. Гответе заедно да още 2-3 минути и свалете от котлона. Гарнирайте пастата Аматричана с люспи сирене Пекорино и сервирайте.

“Капрезе” с босилеково песто и медено-балсамов дресинг и паста “Аматричана”
"Храна за душата" - 28.01.2019

РЕКЛАМА