РЕКЛАМА


Салата от червено цвекло и ретро горчица

Необходими продукти:

Червено цвекло - 2-3 глави
Грейпфрут - 1 бр.
Зелена ябълка - 1 бр.
Орехи - 50 г
Чесън - 1-2 скилидки
Салата Айсберг - 1 бр.

За дресинга:

Сок от грейпфрут
Ретро горчица (на зърна) - 2-3 с.л.
Зехтин - 2-3 с.л.
Мед - 1 с.л.
Сол

Начин на приготвяне:

Сварете главите червено цвекло в подсолена вода докато поомекнат, но все пак останат хрупкави. Обелете и нарежете
свареното цвекло на едри кубчета. Обелете и почистете зелената ябълка и нарежете по същия начин. Накълцайте скилидката чесън на ситно. Поставете продуктите в купа за салата и разбъркайте.
За дресинга смесете в отделен съд сока от половин грейпфрут, супена лъжица мед, зехтин и едрозърнеста горчица. Посолете и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Отделете филенцата на другата половина от грейпфрута и прибавете към салатата. Залейте с дресинга и разбъркайте добре.
Сипете порция от салатата в цяло листо айсберг и сервирайте с натрошени орехови ядки.

Свинско бонфиле с карамелно-винен сос и морковено пюре

Необходими продукти:

Свинско бонфиле - 500 г
Уиски - 200 мл
Чесън - 1-2 скилидки
Кориандър - 1 ч.л.
Люспи чили - 1 ч.л.
Кимион - 1 ч.л.
Индийско орехче - 1/2 ч.л.
Горчица - 1 с.л.
Масло - 30 г
Черен пипер
Сол

За пюрето от моркови с портокал:

Моркови - 300 г
Портокал - 1 бр.
Сметана - 100 мл
Масло - 100 г
Черен пипер
Сол

За карамелено-винения сос:

Червено вино - 1 ч.ч.
Кафява захар - 1 с.л.
Мащерка - 1-2 стръка


Начин на приготвяне:

Почистете свинското бонфиле от ципите и го нарежете на порции. Прехвърлете месото в съда, в който ще мариновате и подправете със сол, черен пипер и зехтин. Добавете кориандъра, индийското орехче, кимиона, лютия червен пипер и супена лъжица горчица. Залейте с уискито и оваляйте месото добре в получената марината. Приберете месото в хладилника за 30 мин.
Сварете морковите в подсолена вода до пълно омекване. Отцедете от водата, добавете маслото, сметаната и щипка сол. Размачкайте до получаване на гладко пюре. Изстискайте вътре сока от половин портокал и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте отново. Похлупете, за да го запазите пюрето топло и оставете на страна.
Извадете месото от хладилника. Загрейте бучка масло в тиган на котлона. Накълцайте скилидка чесън на ситно и прибавете в тавата с месото. Изпържете бонфилетата в маслото от двете страни до златисто.
Извадете месото от тигана и го прехвърлете в чиния. В мазнината от пърженето добавете супена лъжица кафява захар и оставете да се карамелизира. Сипете чаена чаша червено вино, пуснете няколко стръкчета прясна мащерка и оставете соса да заври и да се редуцира. Сервирайте ястието като оформите канапе от пухкавото картофено пюре, отгоре подредите парчетата бонфиле и полеете с винения карамелен сос.



Свинско бонфиле с карамелно-винен сос и морковено пюре
"Храна за душата" - 26.02.2019

РЕКЛАМА